avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa contract de munca cu 4 ore
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa contract de munca cu 4 ore

Buna seara! Am fost angajat din 4.01.2010 pana in 30.09.2013 cu program de 4 ore, iar in perioada 01.09.2010-30.11.2010 am fost in somaj tehnic. Azi am fost sa depun actele pentru indemnizatie de somaj si mi-a spus de acolo ca nu beneficiez deoarece nu am depus actele in 1 octombrie si pe langa asta nu am 24 luni, respective 12 luni in program normal. Prima intrebare pe care o am, cum sa depun actele in prima zi dupa incetarea contractului, cata vreme actele le-am primit prin curierat ieri, adica 07.10.2013, firma fiind in alt judet. Va rog sa mi spuneti, pot beneficia de indemnizatie somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:52, 9 Octombrie 2013
Potrivit art. 34 din Legea 76/2002 , somerii beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditi:
"a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
(11) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizaţiei se suportă de unitate, conform legii;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depăşeşte 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsă între data suspendării raporturilor de muncă sau de serviciu şi data încetării motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu şi data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de reintegrare în muncă, dacă această perioadă nu depăşeşte 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. j).
(12) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Art. 38
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
b) încetării raporturilor de serviciu;
c) încetării mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajaţi pe bază de contract.
e) încetării calităţii de membru cooperator;
f) încetării contractului de asigurare pentru şomaj;
g) încetării motivului pentru care au fost pensionate;
h) încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă sau de serviciu;
i) Abrogată.
j) rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti;
k) încetării activităţii desfăşurate exclusiv în baza unui raport juridic, altul decât cele de natura celor prevăzute la lit. a)-e) şi lit. g) şi h), în considerarea căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj;
l) expirării perioadei de 60 de zile, prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) abrogată.
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din dreptu"


Multumesc pentru textul din lege, dar referitor la mine, ma incadrez sa beneficiez de somaj? Va rog mult un raspuns!
@ marysa

Care este data incetarii c.i.m.?
freeelis a scris:

@ marysa

Care este data incetarii c.i.m.?



Incepand cu 1 octombrie scrie in decizie inceteaza C.I.M.
In acest sens, avand in vedere ca de la 04.01.2010 pana in 30.09.2013 ati lucrat cu program de 4 ore, perioada eligibila pentru somaj este 01.10.2011-01.10.2013.
Raportandu-ne la prevederile art.34 lit.a din Legea nr.76/2002, inseamna ca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare . Aveti exact 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

Trebuie sa va inscrieti al somaj pana la data de 11.10.2013 , ca sa beneficiati de indemnizatia de somaj de la data incetarioi c.i.m.
Depasirea acestei date inseamna ca veti beneficia de somaj de la data depunerii cererii.

Alte discuții în legătură

Poti beneficia de indemnizatie de somaj daca au trecut 5 luni de la incetarea cim? mariana68 mariana68 poti obtine ajutor de somaj daca s-a desfintat postul si ai incetat raportul de munca in acest sens,dar nu ai depus dosarul la somaj si au trecut peste 5 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj saftmiki saftmiki daca un angajat are in a 12-a luna din cele lucrate numai 12 zile poate beneficia de ajutor de somaj?#-o (vezi toată discuția)
Daca intarzii cu depunerea somajului kaii kaii Buna ziua, daca intarzii cu maxim o saptamana de depunere a somajului mai primesc somaj , sau macar o parte din el? (vezi toată discuția)