Buna ziua,
Ma adresez acestui forum in speranta ca voi obtine un raspuns, cel putin diferit fata de cel transmis de banca.
O sa detaliez in cateva randuri toata povestea. Este vorba despre un contract de credit de nevoi personale in CHF incheiat la banca Piraeus Bank. Din motive pur financiar si datorita evolutiei proaste a monezii CHF, am intrat in imposibilitate de a plati rata lunara stabilita. Timp de aproximativ 1 an jumatate nu am achitat nici o rata, aspect ce a determinat banca sa rezilieze contractul si sa-l inainteze catre un executor in vederea recuperarii sumei restante. Pentru a evita procedura de poprire, am contactat executorul, discutie in urma careia am convenit printr-un angajament facut fata de banca ca voi returna lunar o anumita suma de bani pana in momentul in care voi acoperi cele datorate(valoare credit+dobanzi+penalizari) pana in ziua rezilierii contractului. Zis si facut, in fiecare luna depun sume de bani mai mult sau mai putin consistente dar se pare ca datorita unor penalizari aplicate in fiecare luna, 80% din suma lunara pe care o depun se duce in penalizari si doar 20% in cont. In cazul curent vorbim despre:
- valoare credit initial =11256 CHF
- valoare credit + penalizari pentru perioada in care nu am platit =14160CHF. Aici practic a fost reziliat contractul, mai exact in noiembrie 2011. Datorita unor probleme de natura judiciara in cadrul bancii ( s-a desfiintat corpul executorilor ), dosarul a fost inaintat catre un alt executor abia in noiembrie 2012, luna in care valoarea creditului a ajuns la 17160CHF( penalizari chiar daca respectivul contract a fost reziliat). Din acea luna pana in prezent, minim 1000 RON echivalentul a 270CHF am depus la banca, bani ce au fost repartizati astfel: 1,65% penalizare din credit = 216CHF, si restul in cont pentru a acoperi datoria, adik 54CHF.
Sunt deacord sa platesc penalizarile + alte taxe pana in ziua rezilierii contractului, insa banca are dreptul sa perceapa penalizari in afara unui contract reziliat in conditiile in care procentajul anual de 8%+DAE stipulat in contract ce se aplica la intarzieri peste data scandenta nu este valabil si in acele cazuri unde se reziliaza contractul? sau cel putin nu este scris in contract.
In prezentul caz, un contract mai poate produce efecte sub forma de penalizari de intarziere dupa reziliere?
Multumesc anticipat,