Astazi, socrul meu, a fost prins la volan cu o alcolemie de 0.41 in aerul expirat. A refuzat sa semneze procesul verbal si a refuzat sa mearga la spital pentru recoltarea probelor biologice. As dori sa stiu care sunt consecintele si ce ar fi de facut.
Va fi cercetat penal pentru savarsirea infractiunii prevazute de OUG 195/2002:
Art. 87. -
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Permisul se anuleaza si va putea sustine un nou examen doar la un an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Consecintele sunt foarte grave. Si-a facut-o cu mana lui. La 0,41 erau sanse ca la sange sa nu treaca de 0,80 si sa nu fie infractiune, ci doar contraventie si permis suspendat pe 3 luni.
Asa, a comis direct o infractiune, chiar mai sever pedepsita decat alcoolemia de peste 0,80 in sange.
O.U.G. nr. 195/2002 Art.87.(5) Refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Au fost cazuri de inchisoare cu executare pe astfel de spete. Depinde de atitudinea pe care o va avea mai departe.
Cel mai probabil, totusi, se va alege cu o pedeapsa cu suspendare si cu permisul anulat.
Dupa ce am discutat cu "inculpatul", acesta mi-a marturisit ca echipajul care l-a verificat nu l-a tras pe dreapta ca in timpul unui/unei filtru/razii, ci l-a urmarit(fara girofar), l-au oprit, ia-u verificat masina si dupa aceea l-au pus sa sulfe in etilotest, mentionez ca nu i-a fost afisat rezultatul de pe etilotest si nici actele nu i-au fost retinute pt ca nu le avea la el soferul. Aceste detalii, schimba cumva situatia?
Are dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.87 alin.5 din OUG 195/2002, totusi valoarea din aerul expirat este mica, in functie de situatia de fapt si de aparare are sanse sa scape fara sa ajunga in instanta.