daca sotia lucreaza intr un magazin nealimentar pe post de Director Magazin si vrea sa si depuna preavizul ptr motive bine intemeiate in timpul preavizului se poate astepta la repercusiuni din partea ,,Sefului,, patronilor ,, Multumesc si inca ointrebare daca nu si a putut efectua concediul de odihna mentionez ca lucreaza din 2011 luna iunie si pina in prezent nu a beneficiat de nici macar o zi de concediu legal si daca pleac cu preaviz concediul i se va plati sau dac nu cu ce articol din C M tre facut ca sa beneficieze de toate drepturile astept un raspubs si va multumesc
Sotia dvs. trebuie sa depuna Demisia, conform art.81 din Codul Muncii
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Astfel, pe durata preavizului salariatul ramane la dispozitia angajatorului, cu toate obligatiile ce decurg din statutul de salariat.
Zilele de concediu de odihna neefectuate se compenseaza in bani la lichidarea salariatului.
Salariații beneficiază de dreptul de a nu-şi motiva demisiile, însă în situaţia în care demisia este determinată de încălcarea de către angajator a obligaţiilor acestuia asumate prin contractul individual de muncă sau impuse de prevederile legale, ale contractelor colective de munca aplicabile ori regulamentare este necesară indicarea concretă a obligaţiilor încălcate de către angajator tocmai pentru ca salariatul să-şi poată justifica o demisie fără preaviz. Aşadar, în situaţia în care angajatorul nu-şi respectă obligaţiile sale faţă de salariat, derivate din raportul de muncă, salariatul are dreptul să refuze legitim dreptul de preaviz de care ar trebui să beneficieze angajatorul sau, daca şi-ar fi respectat obligațiile asumate faţă de salariat (art. 81 alin. 8 Codul Muncii).
Art.146 (4) C.mun. : Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Demisie
bilibokzsuzsa
Buna ziua, vreau sa demisionez de la firma la care lucrez din luna mai anul curent. Inca nu am avut nici o zi de concediu. Intrebarea mea este, ca daca trebuie ... (vezi toată discuția)