avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere prealabila de punere in miscare a actiunii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere prealabila de punere in miscare a actiunii penale

Buna ziua!

As dori sa stiu, daca cineva are cunostinta de existenta regulamentelor interne ale organelor de urmarire penala in care sa se faca precizari/recomandari/obligatii in ceea ce priveste termenul de cercetare al aspectelor cuprinse in continutul unei plangeri penale (prealabile).

In mod concret ma intereseaza sa stiu in cat timp ar trebui sa fie citati si audiati martorii dupa citarea si audierea persoanei vatamate si a faptuitorului. (Teoretic ar trebui ca totul sa fie facut in maximum 45 de zile, asta ca sa fie respectate prevederile OG 27/2002, art 8 si urmatoarele.)

[Precizez ca este vorba de o plangere penala pentru amenintare (urmata de executare-violare de domiciliu), calomnie, insulta si ultraj contra bunelor moravuri si ordinii si linistii publice, plangere in care 6 martori au fost indicati cu nume+prenume si adresa.]

Cu multumiri,
SMARIN
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
Constantin-Sinel MARIN, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Constantin-Sinel MARIN , Consilier juridic 15:27, 11 Octombrie 2013
Nu cred ca va puteti des urca fara avocat sa urgentati.
Iar avocatul trebuie si el sa faca eforturi deosebite.

Nu in toate cazurile e ista insa astfel de probleme.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va multumesc pentru interventie, d-le Lascoschi! Am transmis Prim-Procurului o petitie prin care ii semnalez faptul ca desi plangerea penala a fost inregistrata acum mai bine de 1 luna si eu si faptuitorul am fost audiati inca nu au fost (nici macar) citati martorii de catre agentul de la postul de politie si ii solicit sa-mi dea informatii despre stadiul cercetarilor si sa-mi raspunda la plangere conform prevederilor OG 27/2002. (de la inregistrarea plangerii si pana acum s-a scurs un termen mai mare de 30 de zile)
Oare acets lucru sa nu fie suficient?
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
Constantin-Sinel MARIN, Consilier juridic
Vorbim de un dosar penal care se desfasoara potrivit dispozitiilor prevazute in Codul de procedura penala, nu are treaba procurorul cu OG 27/2002.
Dl Patrascu, va multumesc si dumneavoastra pentru interventie!
Sunt perfect de acord cu faptul ca actele de procedura, actele premergatoare si toate actiunile care se desfasoara in vederea cercetarii si stabilirii adevarului TREBUIE sa se desfasoare in conformitate cu prevederile C.p.pen, insa din cate stiu C.p.pen nu prevede niciun termen nici macar pentru etape, lucru just,aavand in vedere faptul ca cercetarea poate fi de la simpla la foarte complexa (cazuri precum "Elodia" ca e mai de actualitate), insa nici OG27/2002 si nici vreun alt act normativ nu excepteaza cazurile de sesizare adresate organelor de urmarire penala sau instantelor. Din redactarea de catre legiuitor a articolele 2,3, 8 si 9 inteleg ca si aceste institutii trebuie s arespecte prevederile OG, caz in care Parchetul, Politia si/sau Instantele pot sa transmita petentilor o scrisoare de "complezenta" prin care sa comunice stadiul cercetarilor dupa 30-45 de zile. [(ma gandesc ca asa ar fi si civilizat sa se intample). Nu mai vorbim de principiul celeritatii...] :hm:
Raspunsul este acelasi, nu sunt incidente dispozitiile OG 27/2002 cand vorbim de solutionarea unui dosar penal, mai mult o plangere penala nu are stabilit un termen de solutionare.

Alte discuții în legătură

Plangeri penale abandon de familie miru-mir miru-mir la data de 28.03 2012 am depus o plangere la parchet pentru abandon de famile la care inca nu am primit nici un raspuns.la data de 15 06.2012 am mai depus ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor in faza de cercetare penala Constantin-Sinel MARIN Constantin-Sinel MARIN Buan ziua! Am depus o plangere prealabila de punere in miscare a actiunii penale la parchet. Parchetul a transmis plangerea la Postul de Politie. In ... (vezi toată discuția)
Plangere penala- cum trebuie sa procedez in acest caz? maque maque Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea speta: In urma cu noua luni am depus o plangere penala impotriva unui individ care mi-a rupt mana in ... (vezi toată discuția)