avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj,adevarat sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj,adevarat sau nu?

In primul rand vreau sa va spun ca am 17 ani.
Parintii mei au divortat,iar de curand am primit citatia pt partaj,la solicitarea tatalui meu(daca se poate numi tata).El a fugi de acasa acum 7 luni,a fugit la amanta.Ai mei au divortat acum 1 luna jumate,el pana acum nu a platit pensie alimentara,desi s-a stabilit pensia alimentara inca nu a aparut in monitorul oficial hotararea desfacerii casatoriei si termenul la care trebuie sa plateasca pensia alimentara.Iar acum sa ma trezesc la usa cu citatia de partajAm mai multe nedumeriri in legatura cu aceste lucruri.
1.Mama mea e plecata din tara de jumatate de luna(nu s-a mai descurcat cu un singur salariu sa-si intretina copii),eu fiind lasata in grija fratelui meu de 19 ani(a fost facut un act la notar in legatura cu acest lucru).Intrebarea mea este:partajul se poate desfasura fara prezenta mamei si daca nu se poate lua legatura cu ea,procesul pt partaj va avea loc?
2.Am auzi ca din vara s-ar putea sa se dea o noua lege cum ca copii au dreptul la bunuri la un eventual partaj,este adevarat??
3.Este posibil sa cer in instanta sa mi se dea toti banii deodata de pe pensia alimentara care mi-o dataoreaza pe cele 7 luni in care nu a trimis nici un ban??(putand argumenta ca el poate da acesti banii pe toti deodata avand posibilitati financiare)
4.In caz de partajul s-ar termina,ei ar trebui sa imparata bunurile in parti egale,eu fiind minora pot fi data afara din casa,adica sa fie posibila o eventuala executare silita daca mama nu ar avea bani sa-i plateasca partea lui din bunuri??
1. Partajul se va judeca si in lipsa mamei.Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.
2. Pentru pensia de intretinere trebuie sa actionati pe cale separata.( penal sau/si civil)
3. Da, se poate dispune chiar vanzarea imobilului in discutie daca partile nu ajung la o intelegere.

Cred ca aveti nevoie de ajutor specializat daca exista deja proces. Discutati de urgenta cu mama.
Incercati de asemenea sa discutati si cu tatal. Oricat de suparata sunteti, ar trebui sa aveti in vedere faptul ca este tatal dvs. si nu veti putea schimba asta niciodata. Dimpotriva, poate ca trebuie sa ascultati si varianta lui.

Avand in vedere ca este foarte posibil sa aveti curand o problema locativa ar fi bine sa va reconsiderati pozitia si sa va ganditi cum sa va aparati interesele.Intotdeuna la partaj exista posibilitatea ca partile sa incheie o tranzactie, si sa stabileasca impreuna termenii acestei intelegeri. Este mult mai bine sa se ajunga la o intelegere decat sa se astepte o solutie data de instanta.
Nu am dorit sa va panichez dar va recomand sa nu lasati lucrurile la voia intamplarii. mai ales ca mama este plecata.

succes
av. Ileana Schwarz
Partajul se poate desfasura chiar daca mama nu este prezenta , in acest sens , interesele ei ar putea fi sustinute de catre un avocat.
Abandonul de familie (neplata cu rea credinta , a pensiei , pe timp de cel putin 2 luni ) este o infractiune a carei actiune penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila.Dupa indeplinirea obligatiei , daca dvs veti dori sa nu l sanctionati penal , puteti retrage plangerea , astfel incat sa stea linistit cu amanta cu tot.
In caz de partaj , bunurile , intr-adevar , pot fi impartite in cote parti egale , dar , daca se va face dovada ca unul din soti a avut un aport financiar mai mare , aceasta prezumtie de contributie egala la regimul matrimonial de bunuri e rasturnata .

Dvs , ca minora , trebuie sa fiti in grija unuia dintre parinti , intrucat acestia au obligatia a va asigura subzistenta , fie in natura , fie prin plata pensiei de intretinere.

Nu vad obiectul unei executari silite...:)

Succes.

Pentru Ioana,
hotararea care s-ar pronunta in partaj poate fi supusa executarii silite.

Daca s-a pronuntat divortul doar de 1 luna si jumatate, pensia de intretinere se va achita de la data pronuntarii hotararii.
Nu conteaza ca e plecat de 7 luni.

succes
av. Ileana Schwarz
Cu tata am incercat sa discut,nu-l intereseaza el vreau doar bani...de fapt mi-a amenintat si fratele cand l-a dat in judecata pt pensia alimentara,in fine asta nu conteaza.Ideea e ca nu avem ce sa stabilim ne-a spus deja ca nu-l intereseaza daca copii lui vor ajunge in strada,el vrea bani.
Dar in legatura cu acea lege,ca copii vor avea dreptul la bunuri...este adevarata sau nu??Stiu ca inca nu este valabila,insa vreau sa fiu sigura ca am fost informata bine.
Luni fratele meu trebuie sa mearga la tribunal ca sa rezolve cu pensia alimentara(el fiind major a trebuit sa ceara pensia alimentara separat),se poate ca atunci sustinut si de un avocat sa ceara pensia alimentara pt mine si el si pe cele 7 luni neplatite,plata facandu-se toata deodata pt cele 7 luni(stiu ca trebuie sa ne plateasca si din urma insa ceea ce vreau eu sa stiu e daca pot cere in instanta sa imi plateasca toate acele pensii alimentare deodata)si cum pot afla in ce zi a lunii trebuie sa-mi dea pensia alimentara sau trebuie sa astept acasa sa-mi vina hotararea judecatoreasca.
In caz de nu-mi plateste pensia alimentara la acel termen,dupa cat timp il pot da in judecata?
Momentan nu exista o asemenea hotarare , iar partile nu au dispus inca asupra modalitatii partajului.
Sunt de acord ca , daca ar exista o asemenea hotararea , ea ar trebui respectata , in cazul unui refuz procedandu-se la executarea silita..
Lilirux : sfatuieste-i pe parintii tai sa ia o decizie cat mai favorabila pentru ei in privinta partajului , cerand , macar unul dintre ei , daca sunt in locatii diferite , sfatul unui avocat.
O discutie deschisa ar putea lamuri unele aspecte....

Intr-adevar, bunul poate fi instrainat prin vanzare , pretul impartindu-se proportional, sau exista posibilitatea atribuirii acestuia unuia dintre soti , cu obligatia a plati o sulta cu titlu de despagubire....

Sau poate acest imobil e comod partajabil in natura.... nu stim....

Ajutorul avizat v-ar lamuri cu siguranta !

Cat despre dreptul copiilor la bunurile parintilor , am putea discuta de un drept de mostenitor doar la decesul ambilor , sau al unuia dintre ei ....

Bafta !
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Despre pensia alimentara LittleRux LittleRux Buna,am 17 ani si parintii mei au divortat,actiunea de divort a fost inaintata pe 03.09.2008.Mi s-a stabilit o pensie alimentara pe care tatal meu trebuia sa o ... (vezi toată discuția)
O problema care ma depaseste alinaelena alinaelena BUNA ZIUA LA TOATA LUMEA DE AICI.AM O PROBLEMA SI AS VREA DACA POATE CINEVA SA IMI RASPUNDA .PE SCURT.SUNT DIVORTATA DIN 2005 DAR DIVORTUL S-A PRONUNTAT IN ... (vezi toată discuția)
Succesiune hnelutu hnelutu Buna ziua! As dori citeva informatii.... Ce trebuie sa fac: - suntem 7 frati si ambii parinti sunt decedati de mai mult de un an. - jumatate din casa este ... (vezi toată discuția)