avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Avere nedeclarata in momentul divortului. Pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Avere nedeclarata in momentul divortului. Pensie alimentara.

Buna ziua. Voi incepe cu o scurta prezentare a situatiei: parintii au divortat in 2014, fiind amandoi proprietari ai unui apartament. In urma divortului, au stabilit o pensie alimentara de 2.000 lei/ luna pt fiecare copil (doi la numar). Mama impreuna cu cei doi copii au ramas in continuare in apartament, insa apratamentul este in continuare pe numele ambilor parinti. Tatal, imediat dupa divort, si-a cumparat o casa in care s-a mutat singur, cu bani pe care ii avea in momentul divortului insa nu i-a declarat.
Acum intrebarile sunt:
1)Exista vreo metoda de a actiona in instanta, pentru a il obliga pe tată sa renunte la drepturile de proprietar sau sa ofere jumatate din banii pe care ii avea in momentul divortului si nu i-a declarat?
2)Unul dintre copii urmeaza sa fie student. Tatal este in continuare obligat sa plateasca pensia alimentara? Si daca da, exista posibilitatea de a se recalcula, pe baza unui procent din venitul tatalui, si nu o suma fixa?
Imi pare rau daca am lasat loc unor neclaritati, nu stapanesc termenii juridici. Apreciez orice ajutor!
Buna ziua,
1. Nu se pot impartii banii dumnealui.
Mama dvs. poate solicita divortul si partajul, acolo se impart bunurile comune dobandite in timpul casatoriei.
Partajul se poate face prin notar sau instanta, daca nu se inteleg.
Ar fi de preferat sa apeleze la un avocat daca merg in instanta.

2. Plateste pensie alimentara si pe perioada studentiei, dar nu mai mult de 26 de ani.
Si la fel, marirea pensiei alimentare se poate face prin intelegere amiabila in fata notarului sau prin instanta, unde poate primi pana la 1/3 din veniturile dumnealui nete lunare.
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2020
Ionut.ion, utilizator
Mama dvs poate sa solicite partajul bunurilor dobandite în timpul căsătoriei fiecare parte urmând să facă dovada cu cat a contribuit,de unde provin.banii,ce venituri a realizat fiecare.etc.
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
AlinMuresan222 a scris:


1)Exista vreo metoda de a actiona in instanta, pentru a il obliga pe tată sa renunte la drepturile de proprietar sau sa ofere jumatate din banii pe care ii avea in momentul divortului si nu i-a declarat?


Dacă nu puteți dovedi cu un extras de cont că a avut acei bani și în timpul căsătoriei n-aveți cum să îl obligați să dea jumătate din ei.

La drepturile de proprietar nu poate fi obligat să renunțe.

Ar bine, în opinia mea, ca mama să nu demareze partajul și să îl lase pe fostul soț să înceapă el demersurile dacă vrea. E foarte posibil ca acest lucru să nu se întâmple (el să nu inițieze partajul), din ce povestiți nu pare că ar duce lipsă de bani și a lăsat apartamentul pentru fosta familie. Deci nu e interesat de partea lui. Iar pensia de întreținere e, comparativ cu alte cazuri, generoasă. Instanța ar putea considera că pentru un student e suficientă și să nu acorde procentul stabilit de lege.

Și mai e un aspect: dacă va începe o hărțuire împotriva lui în justiție nu se știe cum se va finaliza. Nu pare că mama ar ieși în câștig: ea nu poate obține jumătate din casa lui, în schimb el va primi la un eventual partaj 1/2 din valoarea apartamentului.

În opinia mea, e mai bine dacă lăsați lucrurile așa cum sunt iar copiii păstrează legătura cu tatăl lor. Banii pe care vreți să-i câștigați în justiție i-ar putea obține de la el de bunăvoie, fără complicații juridice.
Cel mai bun sfat, foarte frumos!
Felicitari Alin!
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2020
Marius Emil, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
AlinMuresan222 a scris:


2 Unul dintre copii urmeaza sa fie student.


Și dvs. (cel care întreabă) sunteți!? Sunteți viitorul student care a scris despre el însuși la persoana a III-a? (se întâmplă adesea pe forum, iar noi ne prefacem că nu băgăm de seamă)

Dacă da, atunci ar fi bine să vă alegeți-vă cu grijă metodele de acțiune.
Concret: Presupunând că există „metoda de acțiune” pe care o căutați la pct. 1... Dvs. cu ce vă alegeți din asta? ZERO profit pentru dvs.! (În cazul fericit, mama devine proprietar exclusiv al ap. Și dvs? Tot ... tolerat).

Pentru pct. 2, depinde ce scrie, mai exact, în hotărâre (dacă referă sau nu la continuarea studiilor). Tatăl este oricum obligat, după lege, să vă plătească pensie pe perioada continuării studiilor, dar nu mai târziu de 26 de ani.
În funcție de conținutul hotărârii, este posibil să fie nevoie de o altă acțiune, promovată de dvs. (major). Dar, o pensie se poate plăti și fără o hotărâre. Încercați mai întâi cu vorba bună. S-ar putea să obțineți mai mult.
Ați spus că la divorț părinții „au stabilit” pensia. (deci nu a fost decisă de judecător, ci stabilită de ei prin bună învoială). Ia... uimiți-vă tatăl cu niște abilități de negociere. Merită să încercați. Mai ales acum, când sunteți pe val (ați luat Bacu, urmează să fiți student...)

Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si partaj LidiaSchechter LidiaSchechter Parintii nostri au divortat acum 15 ani si nu au facut partaj de bunuri si nici nu au stabilit o pensie alimentara pentru noi doi copii. Din pacate mama ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului minor sau major in cazul divortului parintilor inger_parasit inger_parasit Buna ziua, As vrea sa stiu care sunt drepturile unui copil minor sau major daca cei doi parinti se despart pe motiv ca nu se mai inteleg ? ( dupa 20 ani de ... (vezi toată discuția)
Divort orgsa1 orgsa1 In cazul in care sotul cere divortul fata de sotie, ei avand impreuna doi copii in varsta de 10, respectiv 22 (acesta fiind student pana la varsta de 26 de ... (vezi toată discuția)