avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Avere nedeclarata in momentul divortului. Pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Avere nedeclarata in momentul divortului. Pensie alimentara.

Buna ziua. Voi incepe cu o scurta prezentare a situatiei: parintii au divortat in 2014, fiind amandoi proprietari ai unui apartament. In urma divortului, au stabilit o pensie alimentara de 2.000 lei/ luna pt fiecare copil (doi la numar). Mama impreuna cu cei doi copii au ramas in continuare in apartament, insa apratamentul este in continuare pe numele ambilor parinti. Tatal, imediat dupa divort, si-a cumparat o casa in care s-a mutat singur, cu bani pe care ii avea in momentul divortului insa nu i-a declarat.
Acum intrebarile sunt:
1)Exista vreo metoda de a actiona in instanta, pentru a il obliga pe tată sa renunte la drepturile de proprietar sau sa ofere jumatate din banii pe care ii avea in momentul divortului si nu i-a declarat?
2)Unul dintre copii urmeaza sa fie student. Tatal este in continuare obligat sa plateasca pensia alimentara? Si daca da, exista posibilitatea de a se recalcula, pe baza unui procent din venitul tatalui, si nu o suma fixa?
Imi pare rau daca am lasat loc unor neclaritati, nu stapanesc termenii juridici. Apreciez orice ajutor!
Buna ziua,

Majorul poate primi pensia de intretinere, cata vreme studieaza si nu realizeaza venituri, fiind in stare de nevoie.

Obligatia de intretinere subzista pana la implinirea varstei de 26 de ani.

Persoana majora se adreseaza instantei de judecata, in vederea incuviintarii dreptului la pensiei de intretinere.

Hotararea produce efecte de la pronuntare, fiind executorie de drept.

Mama dumneavoastra poate solicita partajarea bunurilor comune, oricand.

Partajul poate fi transat pe cale notariala, cand survine un acord intre parti, ori pe cale judiciara, cand exista divergente intre acesteia.

In genere, partajul este solutionat dupa divort.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La partaj, pe lângă apartament, se poate cere și includerea în masa bunurilor comune a banilor cu care tatăl a achiziționat casa, însă va trebui să facă dovezi ale faptului că banii au fost dobândiți în timpul căsătoriei. Bănuiesc că îi ținea într-o bancă, nu la saltea. Se pot solicita probatorii din care să reiasă situația de fapt.

Referitor la pensia de întreținere, trebuie introdusă o cerere de chemare în judecată de către fiul major în vederea obligării tatălui la plata pensiei, doar dacă nu este menționată această obligație în sentința actuală.
Buna ziua,

Sumele de bani dobandite prin instrainarea casei pot fi incluse in masa partajabila.

Acestea se pot demonstra printr-un extrasul de cont bancar.

Majorul se poate adresa instantei de judecata, in vederea incuviintarii dreptului la pensie de intretinere.

Acesta poate fi sprijinit financiar, in vederea desavarsirii pregatirii educationale, pana la implinirea varstei de 26 ani.

Pensia de intretinere este acordata cata vreme nu sunt realizate venituri , dintr-o activitate remunerata.

Numai persoana majora are calitate procesuala activa, altminteri, actiunea este respinsa ca inadmisibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si partaj LidiaSchechter LidiaSchechter Parintii nostri au divortat acum 15 ani si nu au facut partaj de bunuri si nici nu au stabilit o pensie alimentara pentru noi doi copii. Din pacate mama ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului minor sau major in cazul divortului parintilor inger_parasit inger_parasit Buna ziua, As vrea sa stiu care sunt drepturile unui copil minor sau major daca cei doi parinti se despart pe motiv ca nu se mai inteleg ? ( dupa 20 ani de ... (vezi toată discuția)
Divort orgsa1 orgsa1 In cazul in care sotul cere divortul fata de sotie, ei avand impreuna doi copii in varsta de 10, respectiv 22 (acesta fiind student pana la varsta de 26 de ... (vezi toată discuția)