avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea silita mai poate fi pusa in aplicare daca ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea silita mai poate fi pusa in aplicare daca se prescrie, dar o parte din bani au fost achitati?

Buna ziua,
am o hotarare judecatoreasca (trebuie sa-mi recuperez banii de naveta pt 2 ani de la locul de munca anterior), care a fost pronuntata pe 20 oct 2010, deci in cateva zile se prescrie. Incepand din luna iulie 2013 am primit 15% din suma respectiva. Mi s-a promis ca pana la sfarsitul anului imi voi recupera banii. Intrebarea mea este: daca nu primesc suma respectiva mai pot apela la executor? Se mai prescrie hotararea in aceasta situatie? Ar trebui sa apelez de acum la executor sau mai pot astepta?
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2013
adivasi, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:32, 15 Octombrie 2013
apelati de îndată la un executor si nu luati de bune vorbele dulci ale . . . ”sfârsitul anului” eee . . . cam departe de la 10.10.2010, chiar si o zi va duce la împlinirea termenului de prescriptie (3 ani) si veti iesi din termen.
am uitat a vă întreba : între dvs. si debitor, sunt doar simple vorbe/promisiuni verbale ori în formă scrisă si înregistrată în care pot interveni anumite amânări, clauze etc etc, precum că . . . până la . . . va achita debitul ? altfel, nu mai sunteti în termen (în interiorul celor 3 ani prevăzuti de lege), chiar si o zi contează (după cum spuneam mai sus).
Prin punerea in executare sau achitarea unei parti din debit, termenul de prescriere se intrerupe si incepe sa curga un nou termen.

Deci, la dvs.prin achitarea acelei sume de 15 % din debit , prescrierea sumei s-a intrerupt la acea data (iulie 2013) , incepand un nou termen de prescriere de 3 ani sa curga.
Plata partiala intrerupe termenul de prescriptie de 3 ani.

Deci daca aveti dovada scrisa ca ati primit acesti bani, de la data la care ati incasat suma curge un nou termen de prescriptie.

Eu nu as astepta insa in locul dvs pt ca deja a trecut mult timp si nu vad interesul dvs de a mai amana incasarea restantei.
Recunoasterea datoriei (prin plata partiala ) intrerupe cursul prescriptiei extinctive.


Întreruperea prescripţiei extinctive
Art. 2537
Cazurile de întrerupere a prescripţiei

Prescripţia se întrerupe:
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;

2. prin introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare, prin înscrierea creanţei la masa credală în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori ori prin invocarea, pe cale de excepţie, a dreptului a cărui acţiune se prescrie;

3. prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în faţa instanţei de judecată până la începerea cercetării judecătoreşti; în cazul în care despăgubirile se acordă, potrivit legii, din oficiu, începerea urmăririi penale întrerupe cursul prescripţiei, chiar dacă nu a avut loc constituirea ca parte civilă;

4. prin orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripţia este pus în întârziere;
5. în alte cazuri prevăzute de lege.

Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debit din 2008 d4rkm4nx99 d4rkm4nx99 Am fost sunat astazi de o firma de recuperari creante in care mi s-a precizat ca am un debit restant din 2008 catre paypal.Intrebarea mea este daca dupa atatia ... (vezi toată discuția)
Prescriptie CristinC63 CristinC63 Am si eu o contrazicere cu un prien si de aceea vreau sa adresez si eu o intrebare.Exista o prescriptie a unui imprumut la banca?Multumesc! (vezi toată discuția)
Prescriptia civila prin mediere mosu1907 mosu1907 Buna ziua! In urma cu 4 ani am dat cu imprumut o suma de bani. Dupa 2,5 ani de la aceast fapt am facut demersuri printr-un mediator pentru recuperarea ... (vezi toată discuția)