avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită LICITATIE IMOBILIARA
Discuție deschisă în Executare silită

LICITATIE IMOBILIARA

Buna seara , as vreau sa ma ajutati si pe mine intr-o problema de procedura de licitatie imobiliara.Daca este scos un teren la vinzare cu un pret care este stabilit cu acordul partilor(creditor-debitor).Daca la 1 licitatie nu se vinde la pretul cazut de comun acord, se trece la a 2 licitatie ,unde se scade 25 la suta di valoarea stabilita de parti si daca nici la a 2 licitaie nu se vinde ,cum se procedeaza mai departe?Se vinde cu orice pret care se ofera sau se merge in continuare cu pretul scazut cu 25 la suta din valoarea stabilita de parti, pina cinde se vinde ?
Stimate domn,

Potrivit art. 443 alin. 3 din Codul de Procedura Civila "Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei, la acelasi termen, bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit". In aceste conditii si data fiind situatia actuala a pietei imobiliare, este de preferat sa se incerce vanzarea imobilului de comun acord fara licitatie daca nu s-a inceput inca procedura de licitatie. Discutati cu creditorul dvs. si cu executorul judecatoresc, este in interesul tuturor.
Buna seara ,

Vreau sa va spun ca am o creanta de 1.000.000 euro de restituit iar creditorul mia sechestrat terenuri care au fost evaluate impreuna cu creditorul si executorul la 9.000.000 de euro dar ma gindesc ca aici este manevra , ca nu o sa se vinda la adevaratul pret si ca o sa se ofere 1.000.000 pt toate terenurile adica pt 1 mil de ero sa pierd toate terenurile si nu mi se pare corect , pt ca este adevarat ca este criza dar daca nu se vinde nimic asta nu inseamna ca trebuie sa-mi ia terenurile pe nimic.Intrebarea mea este urmatoarea : daca nu se vinde la pretul stabilit se scade 25 la suta si pe urma se cumpara la orice pret oferit?????adica terenuri care valoreaza 9 milioane de euro poate sa le ia cu o suta de mi de euro sau 1 milion de euro????
Stimate domn,

Asa cum v-am aratat mai sus, in sistemul nostru de drept, in cazul vanzarii imobilelor la licitatie publica daca nu se poate obtine pretul de pornire al licitatiei (in cazul dvs. 9.000.000 E) terenul se vinde in cadrul aceleiasi licitatii la cel mai mare pret oferit. In consecinta, nu se scade din pret 25% si nu se mai organizeaza o noua licitatie ci se vinde aceluia care se ofera sa cumpere.

De asemenea mai exista si posibilitatea ca creditorul dvs. sa preia terenul in contul datoriei daca nu sunt cumparatori. Din ceea ce mi-ati povestit, inclin sa cred ca asta este de fapt ceea ce intentioneaza creditorul dvs. Incercati sa vorbiti cu el si cu executorul judecatoresc si sa-i convingeti sa va permita vanzarea fara licitatie. Poate reusiti sa obtineti un pret mai bun. Puteti sa apelati si la serviciile unui evaluator imobiliar, sa discutati cu acesta si sa va spuna care este pretul de piata al terenului si daca aveti cum sa obtineti un pret peste evaluarea facuta de creditor si executor.

Va doresc succes.

Multumesc frumos pentru timpul acordat.
Vanzarea trebuie sa se faca pe un pret serios, iar executorul e obligat sa respecte aceasta conditie. In princioiu, un pret serios nu poate sa coboare sub 50% din cat a fost evaluat bunul respectiv.

Din pacate... nu exista o consacrare expresa a pretului serios in materie civila sau comerciala, dar se face analogie cu unele prevederi fiscale unde bunurile din care statul isi valorifica creantele nu pot fi vandute sub 50% din valoarea lor.

Daca ajungeti totusi la licitatie cheltuiti ceva bani cu publicitatea acesteiea. Atunci cand se incearca manevre cu aceste licitatii principala preocupare a partii adverse este aceea de a se prezenta doar persoane dintr-un anumit cerc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2009
o_mores, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita Marta Tot Marta Tot Doresc un raspuns pentru urmatoarea situatie: un pensionar are trei credite de nevoi personale, fara ipoteca, la trei banci diferite, in valoare totala de ... (vezi toată discuția)
Executare silita auraneg auraneg pentru o creanta de 20.000 ron se poate executa un bun imobil in valoare de 32.000 euro? (vezi toată discuția)
Executare silita, stabilire pret vanzare Dal99 Dal99 Care este procedura prin care se stabileste pretul la care va fi vandut de catre executorul judecatoresc un imobil ipotecat? (vezi toată discuția)