avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool in aerul expirat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool in aerul expirat

Buna ziua. In data de 24 aug. anul curent ma aflam la volan, iesit de la nunta la care trebuia sa cant, pentru a-mi cumpara tigari. La intoarcere grabindu-ma, am pierdut controlul volanului si am lovit un indicator exact cand am parcat. Am indreptat indicatorul si m-am intors la nunta deoarece nu stiam cand trebuia sa cant din nou. Am aflat ca trupa de muzica populara vor urma, deci mai aveam timp de asteptat pana sa cant. Am sunat-o pe prietena mea sa ii spun cele intamplate, ca mi-am lovut masina, dar nu am avariat nimic altceva, deoarece indicatorul l-am indreptat si nu mai avea nicio urma si am inceput sa beau cognac, la intrare am baut si paharul de sampanie. Cand am iesit afara, politia era la locul faptei si m-au chemat la ei. Mirosind a alcool, m-au pus sa suflu in fiola. 0,65 ml/ in aerul expirat. Mi-au dat o instiintare " a fost depistat in trafic in timp ce conducea autoturismul X, avand o alcoolemie de ..., fapt pentru care i s-a intocmit dosar penal" . Am fost dus si la probe biologice.
Va rog sa ma ajutati, sa imi spuneti ce trebuie sa fac in acest caz. ( daca are importanta, cand am fost dupa tigari, eram cu 2 colegi de trupa care m-au insotit si pot confirma ca nu eram baut la volan).Multumesc frumos.
OUG 195/2002
SECŢIUNEA a 5-a
Obligaţii în caz de accident

ART. 75
Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.
#M5
d) *** Abrogată

#M5
.....................................
ART. 78
(1) Conducătorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile ori subcategoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
(2) În situaţia în care nu sunt respectate dispoziţiile alin. (1), se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.
#M5


Da, este indicat sa aduceti in apararea dvs martori care pot sustine varianta dvs, dar nu va fi simplu, dupa cum vedeti legea este clara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire sorinmarius sorinmarius Salut. Anul trecut prin martie tatal meu a fost implicat intr-un accident,defapt o mica derapare dupa care a lovit zapada de pe marginea drumului.Incidentul ... (vezi toată discuția)
Dosar penal alcoolemie 0,45 tgrut tgrut Buna ziua, Ce se poate întâmpla dacă ți s-a întocmit dosar penal prin constatarea unei alcolemii de 0,45 ( după ce a intrat cu mașina într-o gard, a ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan Adrian 00 Adrian 00 Buna ziua ....În data de 29.08.2018 am acrosat usor un autorurism in parcare fiind nevoit să dau cu spatele în urma unei altercatii.....Nu am apucat sa fac ... (vezi toată discuția)