Am urmatoarea problema: sunt in imposibilitatea de a-mi plati ratele la niste credite de nevoi personale fara garantie.
Intrebarea mea este urmatoarea: ma poate executa silit banca in cazul in care detin in propietate impreuna cu fostul meu sot cu care nu am facut partaj un imobil? mentionez ca fostul sot nu are implicare in acete credite.
Este adevarat ca o datorie dupa 3 ani se prescrie?
Termenele difera :
PRESCRIPŢIA EXTINCTIVÃ - constă în stingerea dreptului material la acţiune neexercitat în termenul de prescripţie stabilit de lege;
TERMENUL DE PRESCRIPŢIE EXTINCTIVÃ stabilit de lege, înăuntrul căruia trebuie exercitat dreptul material la acţiune sub sancţiunea pierderii acestui drept
TERMENE GENERALE - 3 ANI - 10 ANI - 20 ANI
TERMENE SPECIALE - în funcţie de actul normativ care le instituie
Da, banca poate executa silit partea dvs. din imobil, dupa efectuarea partajului pe cale judecatoreasca ( la cererea bancii daca nu il cereti chiar dvs.)
O datorie se prescrie in termenul general de prescriptie de 3 ani, dar acest termen curge de la data la care creditorul putea sa inceapa executarea silita, in speta de la data scadentei creditului/trecerii integrale la restanta a creditului, cu conditia ca dvs. sa nu fi facut nici un act de recunoastere a datoriei in acest interval de 3 ani (plati partiale, recunoasterea in scris a datoriei etc).
Totusi, tactica strutului nu este productiva, pentru ca bancile nu se intampla sa astepte 3 ani pentru a executa un credit restant, au norme stricte si sunt sub supravegherea BNR asa ca nu uita de debitori.
Ati putea partaja imobilul si sa-l lasati sotului in proprietate, el urmand sa va plateasca dvs. sulta - c-val in bani a cotei dvs. din imobil.
Nu o puteti ceda in procesul de partaj, pentru ca nu este parte decat sotul si dvs.
Dupa ce primiti in urma partajului partea dvs din imobil, o puteti dona copilului, cu act notarial.
Executare silita
roxxanna
Stimati domni,
Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie:
Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca ... (vezi toată discuția)