avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces de partaj. Expertiza neefectuata, consecinte
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces de partaj. Expertiza neefectuata, consecinte

Buna ziua,

Am si eu o intrebare la dumneavoastra. In primavara acestui an fratele meu a deschis un proces de partaj impotriva celorlalti frati. La prima infatisare judecatoarea a stabilit un expert evaluator care sa vina la fata locului sa faca o expertiza si sa depuna la dosarul cauzei raportul de expertiza. Binenteles ca s-a stabilit si o taxa de 600 de lei , taxa care trebuia sa o plateasca fratele meu. Am fost invitat de catre expert in septembrie la casa parinteasca unde urma sa se faca expertiza si odata ajunsi acolo expertul nu a facut nici un fel de expertiza pe motiv ca fratele meu nu a achitat taxa de 600 de lei , taxa stabilita de catre judecatoare.
Mentionez ca eu locuiesc in alt judet fata de casa parinteasca si nu imi convine sa ma plimb in fiecare luna la tribunal si sa se tot amane procesul pe motivatia ca fratele meu nu a achitat taxa pentru a se putea face expertiza. Am primit saptamana aceasta o noua invitatie de la expert pentru data de 23 octombrie , dar dansa nu stia ca noi avem infatisare pe 18 octombrie. Din discutia cu dansa la telefon am inteles ca ea nu va depune raportul de expertiza la dosar pe data de 18 octombrie deoarece atata timp cat RECLAMANTUL adica fratele meu nu a achitat taxa nu are de ce sa faca exeprtiza. Tot ea mi-a mai spus ca in CODUL CIVIL exista o prevedere care spune ca daca in termen de 5 zile de cand judecatoarea a hotarat expertul si RECLAMANTUL nu plateste taxa de expertiza hotarata de tribunal , atunci dosarul iese de pe rol. Este adevarat si daca da care este articolul care prevede acest lucru. Va intreb acest lucru deoarece nu pot ca luna de luna sa ma deplasez in alt judet la tribunal si sa se tot amane procesul. Proces care din punctul meu de vedere nu isi are rostul deoarece el ma cheama in partaj pentru o un teren si o casa pe care parintii nostrii mi-au vandut-o mie in 1996 . Astept cu mare interes sfaturile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:20, 14 Aprilie 2014
Daca nu se plateste onorariul de expert, dosarul nu se scoate de pe rol. Nu exista un astfel de articol de lege.
Consecinta neplatii onorariului de expert o reprezina decaderea reclamantului din aceasta proba, dosarul solutionandu-se in baza restului de probe.
Nu tb sa va prezentati personal, va puteti angaja avocat care sa va reprezinte, mai ales ca este vorba despre imobil ce v-a fost vandut. In plus puteti solicita cu titlu de cheltuieli de judecata cheltuielile de deplasare.
Deci sa inteleg ca aceasta doamna experta care mi-a spus ca dosarul poate fi scos de pe rolul tribunalului daca plata onorarului nu se efectueaza in termen de 5 zile de la decizia judecatorului sta prost la capitolul cod civil. Puteti sa imi spuneti si mie ce articol din codul civil face referire la problema mea?
Art. 331, alin. (3) Cod procedură civilă coroborat cu art. 262, alin. (1) şi (3) din acelaşi act normativ.
Art. 331

Numirea expertului

(...)

(3) Dovada plăţii onorariului se depune la grefa instanţei de partea care a fost obligată prin încheiere, în termen de 5 zile de la numire sau în termenul stabilit de instanţă potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, în condiţiile prevăzute la art. 339 alin. (2).


Art. 262

Cheltuielile necesare administrării probelor

(1) Când administrarea probei încuviinţate necesită cheltuieli, instanţa va pune în vedere părţii care a cerut-o să depună la grefă, de îndată sau în termenul fixat de instanţă, dovada achitării sumei stabilite pentru acoperirea lor.

(...)

(3) Nedepunerea sumei prevăzute la alin. (1) în termenul fixat atrage decăderea părţii din dreptul de a administra dovada încuviinţată în faţa acelei instanţe.
Revin cu informatii noi referitoare la problema mea. Pe data de 18 octombrie am fost la tribunal pentru proces si am constatat ca s-a depus acest onorariu in vederea efectuarii expertizei pe data de 14 octombrie si pe data de 16 octombrie expertul a depus la dosar o cerere de amanare a procesului pentru a putea efectua expertiza solicitata de reclamant. Am contestat faptul ca reclamantul nu a platit onorariul stabilit de judecatoare in termenul legal si drept urmare acestui fapt solicit sa se aplice art.262(3) Cod procedura civila ( cel indicat mai sus de dumneavoastra), si binenteles nu am fost luat in seama de catre judecatoare. Cert este ca s-a amanat dosarul pentru luna noiembrie 2013. Acum am unele dubii referitoare la modul de abordare al acestui proces de catre judecatoare. Si anume: Subiectul acestui dosar este partajul unei suprafete de teren si o casa batraneasca la care eu sunt proprietar conform contractului de vanzare cumparate facut intre mine si parintii mei. Am depus la dosar acest document inclusiv dovada deschiderii de rol fiscal la primarie pe acest teren si casa si dovada achitarii taxelor si impozitelor aferente . Odata ce eu sunt proprietar pe acest teren de ce judecatoarea mai merge mai departe cu acest dosar in conditiile in care partajul nu mai este necesar? De ce se mai continua aceasta expertiza in conditiile in care se poate dovedii ca este un proprietar pe acest teren si casa si ceilalti nu mai au nici un drept?
Puteti sa ma lamuriti si pe mine va rog?
Nu se mai putea admite excepţia pentru că onorariul ajunsese acolo unde trebuia să ajungă iar expertul se apucase deja de lucrare.


tatami2013 a scris:
Odata ce eu sunt proprietar pe acest teren de ce judecatoarea mai merge mai departe cu acest dosar in conditiile in care partajul nu mai este necesar?

Desfăşurarea oricărui litigiu, nu numai al dvs., urmează normele reglementate prin Codul de procedură civilă. Odată sesizată cu o cerere de chemare în judecată, indiferent care ar fi obiectul acesteia, instanţa de judecată este obligată să o soluţioneze aşa cum prevede Codul: comunică cererea, întâmpinarea şi înscrisurile părţilor, le citează, hotărăşte asupra propunerilor de probe, administrează probele, ascultă concluziile părţilor atât pe parcursul cercetării judecătoreşti cât şi la finalul acesteia. De-abia după ce au fost parcurşi aceşti paşi, instanţa va pronunţa o hotărâre judecătorească.

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar adrom1971 adrom1971 Am si eu o problema si sper sa primesc niste sfaturi utile aici. Cei doi parinti ai mei mi-au facut mie si sotului meu contract de intretinere in 1996 in care ... (vezi toată discuția)
Citare martori + expertiza metronom metronom Buna ziua, As vrea sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari. Sunt in proces de partaj in calitate de parata, am platit jumatate din taxa pentru ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic ELENA GABRIELA ELENA GABRIELA 1.Bunicul a decedat in anul 1975 , au ramas sotia supravietuitoare si cei 2 copii. In anul 2012 luna februarie a decedat tatal meu (fiul natural al bunicului ... (vezi toată discuția)