avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare stimulent insertie

Pe data de 24.08.12 am nascut. Mi-am reluat activitatea cu o luna si 3 zile inainte de a implinii copilul 1 an (21.07.13), sotul renuntand la CCC (solicitare facuta in momentul depunerii dosarului pentru indemnnizatie). In momentul de fata am primit stimulentul de insertie pentru perioada ramasa din luna iulie si pentru luna septembrie.
In ce lege scrie ca daca sotul a renuntat la CCC atunci pentru luna respectiva (august) eu nu beneficiez de stimulent?
De aceea va rog sa lamuriti in legatura cu aceasta situatie, pentru ca functionarii
de la care am cerut explicatii despre motivul pentru care nu am primit stimulentul de insertie pentru luna august, ma fost informata ca
asa spune legea
. #-o
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Victor__123 , utilizator 10:10, 25 Noiembrie 2013
Pai daca ei v-au zis ca: ASA SPUNE LEGEA ! , de ce nu le-ati cerut lor sa va indice si sa va arate care lege spune cea ce sustin ei?

Daca va arata legea,dvs puteati sa verificati daca cea ce au spus este adevarat sau fals.
tarzan2012: am incercat din rasputeri sa aflu despre ce lege e vorba, articol, litera, alineat si nu am primit niciun raspuns. Am cautat in toate legile, modificarile la legi, norme de aplicare si nu am gasit. De aceea a cerut ajutor.
1. - Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) a procedat legal.
- Daca tatal copilului (care indeplineste conditiile) nu intra cel putin o luna in concediu crestere copil (CCC) atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
- In aceasta luna dvs. puteti opta pentru a relua activitatea sau a intra in concediu fara plata.

2. - In aceasta luna nu puteti beneficia de stimulent de insertie deoarece nu se poate cumula indemnizatia pentru CCC (chiar daca nu s-a beneficiat de ea) cu stimulentul de insertie.
- Este un fel de "sanctiune" pentru ca tatal nu a solicitat sa intre cel putin o luna de CCC .

3. Din cele aratat de dvs. reiese ca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an a copilului.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
...

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:

a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin.(1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
...

(4) In situatia prevazuta la art. 4.1 alin. (1) si (2), daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1).

6. - Puteti sa intrebati si la Agentia Nationala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Sa precizati in intrebare si raspunsul primit de la AJPIS pentru ca altfel va trimite e-mail-ul tot la AJPIS sa va raspunda.
Va multumesc. Acum m-am dumirit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)