Seburebista a scris:
Buna ziua !
Am trimis un colet in tara ( Baicoi ) cu valoare 20 , ramburs 350 ron . Dupa o saptamana mi s-a intors retur , desfacut si continutul propriuzis sustras ( lipsa 200 grame ) . Cei de la posta au intocmit un proces verbal de constatare, si am fost informat ca nu voi primi despagubiri decat 10 ron datorita valorii de 20 ron a coletului . Urmeaza ca eu sa adresez o plangere postei romane , in care sa le cer despagubiri . Ce lege as putea invoca pentru a obtine o despagubire mai mare ? Am mijloacele financiare necesare sa ii dau in judecata . Sunt foarte multe persoane in situatia mea si nu prea sunt surse de informare . Apreciez orice idee buna . Va multumesc
Buna seara.
Ma vad nevoita, vazand ultimul raspuns sa revin asupra anumitor aspecte esentiale, pentru ca observ ca nu s-a inteles ce am explicat. Stau si ma intreb, de ce toata lumea fuge repede sa faca plangeri penale care nu isi au rostul. Sper sa nu va suparati pentru ca am zis asta. Vedeti in mesajul meu de mai sus ca am explicat in ce consta acel "furt". Lipsa ambalajului rupt in timpul transportului din cauza volumului mare de trimiteri postale.
Ori persoana in cauza, din start sustine urmatorul fapt: "continutul
propriuzis sustras." Analizand acest cuvant, oricine isi poate da seama ca nu a fost furt din colet.
İntrebarea pe care persoana o pune este "cum ar putea obtine despagubiri mai mari decat valoarea coletului declarata la prezentarea lui ", nicidecum ca ar fi vorba de un furt.
Sa stam stramb si sa judecam drept.
Credeti ca are vreo reusita de a obtine o despagubire mai mare decat valaorea declarata de persoana respectiva cu buna stiinta? (Nu i s-a impus de nici un angajat sa declare o valoare mai mica decat cea reala). Deci a fost constient de acest fapt.
Ori, intr-un oficiu postal sunt tot felul de afise puse la dispozitia publicului cu diverse informari. Deci nu avea cum sa nu cunoasca faptul ca va fi despagubit cu valoarea declarata (asta in cazul pierderii coletului).
İn cazul lipsei in greutate, depinde de ceea ce a continut coletul (obiect indivizibil sau cum am zis mai inainte "cartofi" :D , adica un continut din mai multe obiecte).
De exemplu, a trimis o tableta, trebuia sa dea valoarea reala, sa scrie pe buletinul de expeditie continutul real, altfel este vina expeditorului ca a dat date false.
Mai ales alegand o valoare minima (simbolica ) ca sa nu achite un tarif corespunzator, inseland astfel acea institutie.
Deci, suntem corecti, sau nu? Daca noi, ca expeditori, declaram mai putin valoarea, cum sa primim deepagubirir mai mari decat ceea ce am declarat?
Nu ca este vorba de "tranta" si nu are nimeni succes cu acea institutie, dar ati gresit din start, ati incercat sa platiti mai putin ca tarif, ati declarat o valoare necorespunzatoare adevarului, deci ati inselat acea institutie.
Procesul verbal se face in orice situatie in cazul deteriorarii continutului si s emai face si inventarierea continutului, plus descrierea ambalajului folosit de dumneavoastra pentru trimmitere.
Daca nu v-ati asigurat coletul corespunzator (in cutie de carton rezistenta, colet legat cu sfoara in cruciş sau in retea), aici este problema dumneavoastra, v-ati asumat acest risc de deterioare in timpul transportului.
İar faptul ca aveti mijloacele financiare necesare pentru a da in judecata, nu influenteaza cu nimic nerespectarea declararii adevarului la prezentarea coletului si neasigurarea lui in caz de a nu se deteriora in timpul transportului. Precum am zis, sunt enorm de multe colete postale, si este posibil (accidental) sa fie un pic deformat.
Parerea mea sincera, este ca lipsa de 200 de grame este lipsa din ambalaj rezultata din deterioare din cauza neasigurarii coletului corespunzator.
Va doresc succes cu plangerea penala, sper sa imi dati mai multe detalii ca sa va pot ajuta. Gen, continutul coletului (real si declarat), in ce ati ambalat continutul, daca a fost legat cu sfoara, si ce mai considerati dumneavoastra util.
Oricum, ati fost taxat la valoarea declarata de dumnmeavoastra, oficiantul nu are voie sa se uite in coletul dumneavoastra sau sa va oblige sa declarati valoarea reala. Este vorba de secretul corespondentei.
Sper sa raspundeti, pentru ca observ ca se dau tot felul de sfaturi neavenite, in urma carora veti pierde bani si nervi (v*am explicat de doua ori in ce consta totul). Este foarte usor sa faci o plangere penala, ca apoi sa ti se spuna ca poti plati si o amenda pentru faptul ca ati declarat fals continutul si valoarea, si sa fiti obligat la plata taxelor aferente (ati pagubit institutia pentru a nu plati ce trebuia platit).
Faceti o paralela si cu vanzarea unui apartament. Daca declarati o valoare mai mica, este vina dumneavoastra, nu a notarului.
Desigur, puteti face plangere penala, nu va impiedica nimeni. Sa ne spuneti si noua apoi daca datele pe care vi le-am dat au fost corecte sau nu.
Succes !