avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere persoana cu probleme psihice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere persoana cu probleme psihice

Buna ziua,

As dori sa stiu care sunt drepturile unui salariat cu probleme psihice ce urmeaza a fi concediat? Este vorba despre schizofrenie, nu mai raspunde la tratament si are tulburari de comportament ce ii afecteaza activitatea. Cu ce motiv poate fi concediat conform legii si care sunt obligatiile organizatiei pentru care lucreaza acum?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 18 Octombrie 2013
Of, of, of! Nu mai corespunde cerintelor postului. Poate solicita imediat indemnizatie de handicap si dupa somaj pensie de boala (banuiesc ca nu are vechime pt o pensie mai mare!)
Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
.....
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...

Art.64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Persoanele concediate in baza art.61 lit.d C.mun. pot sa beneficieze de indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere salariat care a picat examenul psihologic iris9 iris9 Va rog, sa-mi spuneti ce se intampla daca un salariat pica examenul psihologic sau daca la controlul psihiatric periodic se constata o problema(suspiciune de ... (vezi toată discuția)
Art. 61 din codul muncii sanda65 sanda65 O pers a fost externata cu codul 315 (Tulburari psihotice acute si tranzitorii) de spitalul Obregia, i se poate desface CIM cu art 61 lit c din codul munci ? ... (vezi toată discuția)
Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)