avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere angajat

Buna ziua !
Intampin o situatie neplacuta in salonul pe care il detin, persoana angajata pe pozitia de coafor in ultima perioada nu-si mia da interesul la locul de munca, programul este luni vineri , iar sambata duminica este libera si din cate am aflat mai merge la un alt salon de unde isi ia comision pentru activitatea prestata.Persoana respectiva este angajata cu contract de munca norma intreaga perioada nedeterminata, activitatea fiind de prestari servicii si faptul ca nu pot sta nonstop sa o pazesc ,ea spune ca nu sunt clienti , eu conform contractului sunt nevoit sa o platesc la termenele stabilite, dar dupa cum am spus in ultima vreme nu mai vrea sa munceasca, cand am discutat cu ea a zis ca asta e .. daca nu sunt clienti nu sunt , ea nu vrea sa se straduie mai mult si nici nu vrea sa isi dea demisia, cum pot proceda? de 3 zile nu a mai venit la munca in urma discutiilor avute si la telefon mi-a comunicat ca nu isi da demisia si asteapta sa inchid punctul de lucru ca sa o disponibilizez si sa obtina astfel ajutor de somaj, in acest scop a si amenintato pe colega de la cosmetica sa plece si ea in felul asta sa nu mai am activitate la punctul respectiv sa nu pot plati cheltuielile si sa fiu nevoit sa inchid . Am citit in codul muncii adnotat la art.61 lit a.
"Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara; "
si ... ca abatere disciplinara pot fi : încălcarea programului de lucru, (nu a mai venit de 4 zile la munca) producerea de prejudicii angajatorului ( nu vrea sa efectueze manoperele pe care le-am cerut) , insubordonarea, neglijenţa, concurenţa neloială , si comportament agresiv cu ceilalti angajati proferarea de injurii si crearea unui mediu ostil de munca. Cum pot formula decizia de concediere in asa fel incat la o eventuala contestare a deciziei sa pot aduce aceste dovezi in instanta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:33, 19 Octombrie 2013
Codul muncii prevede la art.251 o procedura de urmat in cazul cercetarii disciplinare. Eu va sfatuiesc sa apelati la cineva care are experienta in acest domeniu, in caz contrar cu toata diligenta de care veti da dovada, exista riscul sa omiteti anumite aspecte si prin omiterea acestora sa atrageti nulitatea decizie de concediere.
1. Conform Codului muncii trebuie sa averi un Regulament intern in care sa fie prevazute actele de indisciplina si sanctiunile pentru fiecare din ele.

2. Din Codul muncii:

Art. 241
Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 242
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pasii concediere disciplinara:
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita
2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.
3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.
4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.
5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare disciplinara si comunicarea deciziei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective] d_roxana d_roxana Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns: am un angajat care a gresit executia la locul de munca (a primit abatere verbala) si apoi nu a mai ... (vezi toată discuția)