avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

O prietena a lucrat la o firma din data de 03.11.2010 -11.03.2011 cu norma intreaga iar din 12.03.2011-01.10.2013 cu jumatate de norma. Beneficiaza de somaj? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:23, 27 Octombrie 2013
Mentionez ca i s-a spus la AJOFM ca nu beneficiaza.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

Aveti grija ca pentru durata timpului de munca partial de 4 ore/zi trebuie sa aibai un stagiu de 24 de luni pentru a putea beneficia de somaj.
premergator datei incetarii c.i.m.

Stagiul de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta, daca data incetarii c.i.m. este 01.10.2013, atunci perioada eligibila pentru somaj este 01.10.2011 -01.10.2013.., ceea ce ii da psoibilitatea sa beneficieze de somaj intrucat are fix 12 luni de stagiu de cotizare
Multumesc mult.Am sa-i spun.E disperata. Cred ca beneficiaza doar 6 luni de somaj. Dupa terminarea somajului cat trebuie sa lucreze ca sa intre din nou in somaj?
Va beneficia de indemnizatie de somaj de fiecare data cand are iar 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
costicul a scris:

....Cred ca beneficiaza doar 6 luni de somaj. ...

Art. 39 din Legea nr.76/2002
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
......

Alte discuții în legătură

Somaj SaizuCristian SaizuCristian Daca am lucrat la o firma 6 ani si 6 luni ca vanzator cu jumatate de norma adica (4 ore) si am fost restructurat in baza prevederilor art.65 aliniat 1 de ce nu ... (vezi toată discuția)
Referitor indemnizatia de somaj calinI calinI Buna am o intrebare referitoare la indemnizatia de somaj daca am dreptul am fost in somaj in anul2013 din mai pana in ianuare2014 dupa care am fost angajat 2 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj georgeiuly georgeiuly O cunostinta a fost angajata 4 luni cu contract de colaborare (nu avea C.I. valabil ) iar angajatorul ia platit contributiile angajatului cat si ale ... (vezi toată discuția)