am lucrat la un angajator doua saptamani dupa ce i am dus toate actele pt incheierea unui cm mi a spus ca nu mai are nevoie de serviciile mele si mia platit o suma de bani urmand ca restul sa mai astept ca nu are bani acum refuza sa mi de si restul mentionez ca nici la salari minim pe economie nu a fost desi initial a spus o suma mult mai mare
D-vs trebuia sa semnati contractul individual de munca anterior inceperii activitatii la firma respectiva .
Codul Muncii Legea 53/2003
Art. 16
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
da asa trebuia dar cand esti in cautarea unui loc de munca te lasi dus cu zaharelul de catre angajator consideri ca sunt persoane cinstite acesta asa procedeaza ca se sustraga de la plata taxelor si in prezent are angajati fara cm ce demisie sa iti dai daca nu ai cm
Nu, nu trebuie sa va lasti dus/dusa cu zaharelul pt. ca o faceti in detrimentul d-vs. Spre exemplu daca acum v-ati dori sa-i faceti o plangere ati fi amendat/a pt. ca ati prestat munca la negru .
Codul Muncii Legea 53/2003 :
CAPITOLUL IV
Răspunderea contravenţională
Art. 260
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
e) primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
f) prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
In primul , va trebui sa se stabileasca daca ati avut sau nu raport de munca , chiar daca nu ati semnat c.i.m.
In al doilea rand, va trebui sa solicitati plata drepturilor salariale restante.
Pana in prezent sunt putine persoane fizice sanctionate in baza art.260 alin.1 lit.f C.mun.