avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii calcul pensie alimentarã - rog rãspuns cât mai ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

calcul pensie alimentarã - rog rãspuns cât mai urgent

Bună seara,
Vă rog să lămuriţi cum se calculează pensie de întreţinere copil 20 % din salariu brut şi să precizaţi şi baza legală.
Eu cred că se calclulează astfel:
luăm un exemplu: dacă debitorul are 2000 RON salariu brut :
- 20% x 2000 RON = 400 RON
2000 RON - 400 RON = 1600 RON
Din cei 1600 RON se plăteşte apoi taxele şi impozitele către stat: CASS, pensie, şomaj şi impozit pe salariu.
Este corect acest calcul?
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: av.ciobanunicoleta , utilizator 21:17, 24 Noiembrie 2010
Calculul este corect in privinta pensiei de intretinere minor, insa contributiile si impozitul se raporteaza la venitul brut de 2000 lei
Va multumesc de raspuns!
Daca se poate sa-mi mentionati si baza legala a celor afirmate de dvs. Atunci la ce se refera art.164 alin 3 din Codul Muncii in care mentioneaza "

(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.

(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Deci, conf. aliniatului 3 mai intai platesc obligatiile de intretinere catre copil si apoi darile catre stat. Daca nu este asa va rog sa-mi argumentati cu legilatia in vigoare.
Va multumesc inca o data!
O zi buna! Ana 123

Cine a stabilit pensia de intretinere ? Exista o hotarare judecatoreasca care sa specifice ca procentul se aplica la venitul brut ?
Pana acum nu am intalnit o situatie in care pensia de intretinere sa fie calculata la salariul brut. Cititi cu atentie documentele prin care s-a stabilit pensia de intretinere.
Pensia de intretinere se calculeaza aplicand procentul la venitul net respectiv salariu net.

Art 164 al(3) Codul Muncii,face referire la retinerile si popririle din salariu si nu la contributiile salariatului la cas, cass, somaj, impozit. Acestea se calculeaza se retin si vireaza de catre angajator(stopaj la sursa).
Bună ziua, Ciupalas
Pensia de întreţinere 20% din salariu brut a stabilit-o instanţa de fond. Da există o hotărâre judecătorească în care se specifică 20% din salariul brut.
În codul familiei nu se specifică salariu brut sau net ci " procent din câştigul din muncă".
Din răspunsul dvs. am înţeles :cas, cass, somaj, impozit nu sunt considerate reţineri sau propriri pe salariu. Puteţi să-mi spuneţi ce sunt considerate reţineri sau popriri pe salariu? ªi care este baza legală?
Conform art.164 alin 4 din Codul Muncii " reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net". Puteţi să mă lămuriţi la ce se referă acest alineat? Dacă se poate şi argumentat cu legislaţia corespunzătoare.
Vă mulţumesc!
O zi bună! Ana 123
Poprirea este o modalitate de executare silita pe care o persoana, numita "creditor", o are la indemana pentru a obtine ceea ce-i datoreaza o alta persoana, numita "debitor", in temeiul unui titlu executoriu.
Dispozitiile generale care reglementeaza poprirea sunt prevazute in art. 452-art. 461 Cod procedura civila.
De altfel, in Codul de procedura civila- Cartea V intitulata "Despre executarea silita" veti gasi dispozitiile generale ce reglementeaza acest domeniu.

Potrivit art. 409, alin. (1) Cod procedura civila, "salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
-pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
-pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii."

Alte discuții în legătură

Poprirea se calculeaza din venitul brut sau net georgiana21 georgiana21 datorita unor imprejurari nefavorabile bineinteles pentru mine am ajuns la executare silita astfel am ajuns sa mi se faca porire la locul de munca din cate ... (vezi toată discuția)
Executare silita liviu.s liviu.s in urma executarii silite, mi s-a pus poprire pe salariu si vanzarea la licitatie a imobilului in care locuiesc.Poprirea pe salariu si pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Executare wap54 wap54 In urma unei hotarari executorii, cat la suta din salariu se poate executa, daca din salariul cuvenit 1/3 e grevat de alte datorii retinute pe stat? Cum se ... (vezi toată discuția)