avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poprirea se calculeaza din venitul brut sau net
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poprirea se calculeaza din venitul brut sau net

datorita unor imprejurari nefavorabile bineinteles pentru mine am ajuns la executare silita astfel am ajuns sa mi se faca porire la locul de munca
din cate stiu eu cei 1/3 se calculeaza din venitul net dar se pare ca colegele mele de la biroul financiar imi opresc din venitul brut
cum e corect vrea sa stiu si eu deoarece calculandu-mi din venitul brut mai mult de jumatate de salariu s- a dus pe poprire
cum e corect?
cum se calculeaza poprirea din venitul net sau brut ?
va multumesc
Poprirea se calculeaza din venitul net.
Art. 164 alin. 4 din Codul Muncii face referire la salariul net.
"Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net."
va multumesc foarte mult va trebui colegelor mele sa le dau sa citeasca codul muncii
Mai mult Codul de pr. civila prevede:
ART. 409
(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sint destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pina la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pina la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sint mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
georgiana21 a scris:

georgiana21 a scris:

datorita unor imprejurari nefavorabile bineinteles pentru mine am ajuns la executare silita astfel am ajuns sa mi se faca porire la locul de munca
din cate stiu eu cei 1/3 se calculeaza din venitul net dar se pare ca colegele mele de la biroul financiar imi opresc din venitul brut
cum e corect vrea sa stiu si eu deoarece calculandu-mi din venitul brut mai mult de jumatate de salariu s- a dus pe poprire
cum e corect?
cum se calculeaza poprirea din venitul net sau brut ?
va multumesc
aducand drept argument art 164 al 4 din codul muncii precum poprirea nu poate dapasi jumatate din salariul net drept raspuns am primit faptul ca poprirea se face din salariul tarifar si nu din salariul net avand in vedre ca salariul net este mult mai mic decat salariul tarifar tinand cont nu beneficiez de nici un spor

Nasol.
Spuneti-le ca ii actionati in instanta in cazul in care nu mai stiu sa citeasca in limba romana.

Textele de lege care au fost invocate in cadrul acestei discutii sunt foarte clare.

Poate faceti si o plangere penala.
Bau bauri din astea.

Poate tine.

Daca nu tine e mai nasol pentru ca atunci chiar trebuie sa faceti chestiunile astea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire din salariu mirela1977 mirela1977 Daca un angajat are o poprire de la un executor judecatoresc si apare alta poprire de la alt executor ce suma se retine din salariu? (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentarã - rog rãspuns cât mai urgent ana123 ana123 Bună seara, Vă rog să lămuriţi cum se calculează pensie de întreţinere copil 20 % din salariu brut şi să precizaţi şi baza legală. Eu cred că ... (vezi toată discuția)
Cat se poate retine din salariu in cazul unei executari silite? vali2005 vali2005 Cat se poate retine din salariu in cazul unei executari silite pentru un coleg la care am fost girant. Mentionez ca am un salariu net de 1200 lei din care am ... (vezi toată discuția)