avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Registru de casa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Registru de casa

Buna ziua!

Am o societate cu 2 puncte de lucru (magazine) si sediu. Am pentru fiecare cate un reg. de casa, deci in total 3. La sfarsit de saptamana iau toti banii din cele 2 magazine si ii transfer pe casa sediului.

Este corect, daca folosesc ca document justificativ Nota de transfer si fac inreg. 5311.1 = 5311.2?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:24, 25 Octombrie 2013
niko79 a scris:

Buna ziua!

Am o societate cu 2 puncte de lucru (magazine) si sediu. Am pentru fiecare cate un reg. de casa, deci in total 3. La sfarsit de saptamana iau toti banii din cele 2 magazine si ii transfer pe casa sediului.

Este corect, daca folosesc ca document justificativ Nota de transfer si fac inreg. 5311.1 = 5311.2?

Multumesc



E corect ca aveti registru de casa la punctele de lucru. Ordin 3055/2009:

Art. 7. - (1) Subunităţile fără personalitate juridică, care aparţin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul în România, organizează şi conduc evidenţă contabilă proprie, astfel încât aceasta să permită determinarea informaţiilor şi a obligaţiilor prevăzute de lege, iar persoanele juridice cărora le aparţin să poată întocmi situaţii financiare anuale.

(3) În înţelesul prezentului ordin, prin subunităţi fără personalitate juridică, care aparţin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul în România, se înţelege sucursale, agenţii, reprezentanţe sau alte asemenea unităţi fără personalitate juridică, înfiinţate potrivit legii.



La orice incasare in registru de casa se emite chitanta:


ORdin 3512/2008:

CHITANŢÃ (cod 14-4-1)


1. Serveşte ca:
- document justificativ pentru depunerea unei sume în numerar la casieria unităţii;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate.
În condiţiile în care sumele înscrise pe chitanţă sunt aferente livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii scutite fără drept de deducere conform prevederilor legale (ex: art. 141 alin. (1) şi (2) din Codul fiscal), formularul de chitanţă este documentul justificativ care stă la baza înregistrării veniturilor în contabilitate.
2. Se întocmeşte în două exemplare, pentru fiecare sumă încasată, de către casierul unităţii şi se semnează de acesta pentru primirea sumei.
3. Circulă la depunător (exemplarul 1, cu ştampila unităţii). Exemplarul 2 rămâne în carnet, fiind folosit ca document de verificare a operaţiunilor efectuate în registrul de casă.
4. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil, după utilizarea completă a carnetului (exemplarul 2).
5. Conţinutul minimal al formularului:
- denumirea unităţii; codul de identificare fiscală; numărul de înregistrare la oficiul registrului comerţului; sediul (localitatea, str., număr); judeţul;
- denumirea, numărul şi data (ziua, luna, anul) întocmirii formularului;
- numele şi prenumele persoanei fizice care depune sume şi ce reprezintă acestea sau, după caz, denumirea unităţii; codul de identificare fiscală; numărul de înregistrare la oficiul registrului comerţului; sediul (localitatea, str., număr); judeţul persoanei juridice;
- suma în cifre şi litere;
- semnătura casierului.

Deci in baza chitantei emise de sediu se face inregistrarea transferului de la punctele de lucru la sediu. In Ordin 3512/2008 se specifica ca e obligatoriu sa emita chitanta :

pentru fiecare sumă încasată, de către casierul unităţii şi se semnează de acesta pentru primirea sumei.
. Deci nu e optional.

La punctele de lucru puteti intocmi eventual si Dispozitia de plata desi eu personal nu cred ca e obligatoriu, intrucat exista chitanta emisa de sediu.

DISPOZIŢIE DE PLATÃ/ÎNCASARE CÃTRE CASIERIE (Cod 14-4-4)


1. Serveşte ca:
- dispoziţie pentru casierie, în vederea achitării în numerar a unor sume, potrivit dispoziţiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum şi a diferenţei de încasat de către titularul de avans în cazul justificării unor sume mai mari decât avansul primit, pentru procurare de materiale etc.;
- dispoziţie pentru casierie, în vederea încasării în numerar a unor sume care nu reprezintă venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispoziţiilor legale;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate, în cazul plăţilor în numerar efectuate fără alt document justificativ.
2. Se întocmeşte în două exemplare de către compartimentul financiar-contabil:
- în cazul utilizării ca dispoziţie de plată, când nu există alte documente prin care se dispune plata (exemplu: stat de salarii sau lista de avans chenzinal etc.);
- în cazul utilizării ca dispoziţie de plată a avansurilor pentru cheltuielile de deplasare, procurare de materiale etc.;
- în cazul utilizării ca dispoziţie de încasare, când nu există alte documente prin care se dispune încasarea (avize de plată, somaţii de plată etc.).
Se semnează de întocmire la compartimentul financiar-contabil.
3. Circulă:
- la persoana autorizată să exercite controlul financiar preventiv, pentru viză în cazurile prevăzute de lege;
- la persoanele autorizate să aprobe încasarea sau plata sumelor respective;
- la casierie, pentru efectuarea operaţiunii de încasare sau plată, după caz, şi se semnează de casier; în cazul plăţilor se semnează şi de către persoana care a primit suma;
- la compartimentul financiar-contabil, anexă la registrul de casă, pentru efectuarea înregistrărilor în contabilitate (exemplarul 2);
- la plătitor (exemplarul 1).
4. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil, anexă la registrul de casă.
5. Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul:
- denumirea unităţii;
- denumire formular: plată/încasare;
- numărul şi data (ziua, luna, anul) întocmirii formularului;
- numele şi prenumele, precum şi funcţia (calitatea) persoanei care încasează/restituie suma;
- suma încasată/restituită (în cifre şi în litere); scopul încasării/plăţii;
- semnături: conducătorul unităţii, viza de control financiar preventiv, compartimentul financiar-contabil;
- date suplimentare privind beneficiarul sumei: actul de identitate, suma primită, data şi semnătura;
- casier; suma plătită/încasată; data şi semnătura.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Document justificativ pt. chirie platita la o persoana fizica djina djina Buna! In urma unui act de dare in plata incheiat intre societate si proprietarul spatiului in care se desfasoara activitatea, (proprietarul este si ... (vezi toată discuția)
Intrebari la inceput de drum florinat florinat Buna ziua, Am o firma infiintata recent si am nevoie de ajutor in urmatoarele probleme: 1. In cazul in care retrag banii din contul societatii si ii aduc ... (vezi toată discuția)
Documente casierie dorel13 dorel13 Am nevoie sa ma ajutati in urmatoarea problema: Cand se ridica bani din casierie pt. a efectua o cheltuiala se intocmeste o Dispozitie de PLATA(sa zicem ca iau ... (vezi toată discuția)