avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apel ordin de protectie - termen
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Apel ordin de protectie - termen

Buna seara,
Ma puteti sfatui cu privire la termenul legal in care se poate formula apel impotriva unei Hot prin care s-a admis instituirea unui ordin de protectie? In cate zile de la pronuntare/comunicare se poate formula apelul?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 10:14, 25 Octombrie 2013
Hotararea instantei de fond este atacabila numai cu recurs.
Recursul se poate formula in 3 zile de la pronuntare daca s-a dat cu citarea partilor si in 3 zile de la comunicare daca s-a dat fara citarea lor ( art.30 din legea 217/2003)
Art. 30
(1) Hotararea prin care se dispune ordinul de protectie este supusa numai recursului, in termen de 3 zile de la pronuntare daca s-a dat cu citarea partilor si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
(2) Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
(3) Recursul se judeca cu citarea partilor.
(4) Participarea procurorului este obligatorie.
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc pt raspuns. Of, mi-as dori sa fie asa simplu... Recursul a fost depus la 3 zile de la pronuntare; la termenul stabilit pt recurs s-a respins cererea ca fiind inadmisibila.
Acum m-am trezit, la o luna inainte de expirarea ord de prot ca au formulat apel. Cu toate ca am pus "definitiv si irevocabil" pe Hot din Jud, acum trb sa ma pregatesc de apel... De aceea eram interesata de termenul legal in care se poate formula apel, si cum se poate apela o decizie ramasa definitiva si irevocabila.
Nu e complicat, e simplu.
A fost o exercitata o cale de atac (apel) care nu e prevazuta de lege, deci apelul va fi respins ca inadmisibil.
Deci nu se "intrevede" posibilitatea ca ord sa expire, dar noi sa continuam "razboiul".
In Hot din recurs jud au facut referire la art. 30 alin 1 din Lg 217/2003, ca mai apoi sa mentioneze art. 7 din Lg 76/2012 si art. 457 alin. 3 NCPC.
Frazele care mi-au dat mie batai de cap sunt:

" Tb constata ca, in cauza, calea legala de atac impotriva Hot prin care se dispune ord de prot este apelul, motiv pt care exercitarea caii de atac a recursului apare ca inadmisibila"

"Prezenta decizie se va comunica partilor, de la data comunicarii incepand sa curga termenul pt exercitarea caii de atac prevazute de lege, conf art. 457 alin. 3 NCPC."
Mda ..mi-a picat fisa mai greu de data asta... v-ati judecat pe noul cod de procedura civila care modifica prin art.7 calea de atac din legea speciala ( legea 217/2003), desi imi pare ciudat ca aveti legalizata sentinta instantei de fond cu mentiunea " definitiva si irevocabila".
Acum daca ne uitam la disp.art 9, vedem urmatoarele:
Dacă legea specială nu cuprinde dispoziţii referitoare la procedura de judecată, felul hotărârii instanţei ori calea de atac şi termenul de exercitare a acesteia, se aplică în mod corespunzător prevederile Codului de procedură civilă.
Legea 217 prevedea un termen de recurs de 3 zile, care acum e apel, deci termenul dupa mine ramane de 3 zile cu precizarile din text.
Mai mult ma indoiesc ca s-ar putea aplica termenul general de 30 zile intr-un astfel de caz, avand in vedere ca suntem totusi intr-un dosar cu obiect ordin de protectie, care se judeca cu celeritate fata de alte cauze.

Alte discuții în legătură

Ordin de protectie - termen si cai de atac ralu_k79 ralu_k79 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine caile de atac ale ordinului de protectie, precum si termenul legal in care se poate apela Hot Jud prin ... (vezi toată discuția)
Cai de atac iuliamariana iuliamariana Am avut un dosar la tribunal cu urmatoarea solutie : \\"Respinge cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta ... în contradictoriu cu ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare shhomerul shhomerul contestatia in anulare in baza art. 320(3) cod procedura civila se mai poate face pentru motivele date de art. 317 si art. 318 cod procedura civila? (vezi toată discuția)