Lucrez la o firma de aproape 4 ani si pana acum nu am vazut cum arata si nu am semnat niciodata fisa postului. Este un lucru normal, legal? De asemenea, mai am niste acte aditionale la cim doar semnate si inregistrate de catre angajator, pe care nu apare niciun nr de inregistrare si nicio stampila de la ITM. Este in regula?!!!
Multumesc anticipat pt lamuriri.
Faceti o confuzie. Demisia e altceva decat incetarea CIM cu acordul partilor.
Codul muncii:
ART. 55
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Din postarile dvs. nu reiese ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin CIM.
Conform art.40 alin.2 C.mun., angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
De asemenea, in afara acestor obligatii mai sunt si altele prevazute in Codul Muncii sau in acte normative.
Daca una din aceste obligatii a fost incalcata de catre angajator, atunci puteti demisiona fara preaviz.
Reiterez intrebarea: Ati primit un exemplar de pe c.i.m. ?
Multumesc frumos pt raspunsuri.
Da, am primit un exemplar de pe c.i.m., in schimb nu mi s-a aratat si nu am semnat niciodata fisa postului, nu am primit niciodata statele de plata, nici fisa fiscala. In plus, in fiecare luna salariile sunt platite si cu cateva saptamani intarziere. In cazul demisiei, termenul de preaviz mentionat in c.i.m. este de 15 zile calendaristice, acesta se ia in considerare?
In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m.
Daca in c.i.m. aveti trecut 15 zile de preaviz in cazul demisiei, atunci acesta este termenul pe care-l trebuie sa-l respectati.