avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil

Buna seara,as dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie:am optat pt concediul de crestere a copilului 1 an ,si acum fetita mea are 1 an si 2 luni ,eu m-am intors la serviciu dar,datorita unor probleme de sanatate a mamei (in grija careia am lasat-o pe micuta) as dori sa stiu daca as putea sa iau concediul de crestere copil pana la doi ani (daca initial am optat pt un an).Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mystycum , utilizator 15:04, 26 Octombrie 2013
Nu se mai poate opta pentru CCC de 2 ani, dupa ce ati optat initial pentru CCC de 1 an.

OUG nr.111/2010 prevede:
art.2 (7) Opţiunea beneficiarului prevăzută la alin. (1) se exprimă în scris, pe bază de cerere, şi nu poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor.
1. Legea va permite sa luati concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani.

2. In acest caz faceti o cerere catre angajator sa va acorde acest concediu in baza OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.


Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
...
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

3. Daca optati pentru concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani trebuie sa anuntati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) acest lucru pentru a se plati contributia la sanatate.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil mami_2012 mami_2012 Buna ziua! 1. Sunt in concediu pentru cresterea copilului si am optat pentru 1 an de concediu. Pentru a beneficia de stimulentul de 500 de lei ar trebui sa ma ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu crestere copil ionescucarmen ionescucarmen buna ziua.am fost in concediu crestere copil un an.Am optat pt un an stat acasa, acum bebe implineste 11 luni si ar trebui sa intre tatal. Dar eu vreau sa mai ... (vezi toată discuția)
Revenire in cic posibila?? doragrey doragrey Buna ziua Am un bebe de 9 luni, nascut in septembrie 2012; am optat pentru CIC 1 an si m-am intors la 1 iunie. Din pacate au aparut anumite probleme care ... (vezi toată discuția)