avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie la limita de varsta

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti, daca pe talonul de pensie al unui pensionar cu pensie anticipata figureaza la puncte acumulate sa zicem 1 punct, in acest 1 punct este calculat si sporul pentru studii superioare sau la implinirea limitei de varsta, la trecerea de la pensie anticipata la pensia integrala se adauga si acel spor?
Trebuie facuta cerere la Oficiul de pensii pentru trecerea de la anticipat la limita de varsta?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 17:22, 25 Octombrie 2013
Legea 263/2010

ART. 64
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

Punctajul pentru studii superioare se calculeaza odata cu trecerea la limiata de varsta.
Potrivit art.64 alin.(1)din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia anticipata se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate. De aici se intelege ca la calculul punctului de pensie nu a fost inclusa si perioada in care s-au urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar(perioada asimilata stagiului de cotizare - necontributiva).
Conform art.64 alin(2) din legea mentionata,transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta,se face din oficiu,la data indeplinirii conditiilor.Totusi ar fi bine sa faceti o cerere in acest sens,functionarii Casei de pensii nu sunt intotdeauna "pe faza".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la pensie pentru limita varsta avramcrai avramcrai Va rog sa-mi raspundeti daca la trecerea de la pensia anticipata partial la trecerea la pensie pentru limita de varsta, la indeplinirea conditiilor, fara a ... (vezi toată discuția)
Pensionare Lylah Lylah cum se face trecerea in acte de la pensia anticipata la pensia pt limita de varsta? cat durează? :frantic: (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta gluten gluten Pensia anticipata va deveni pensie pentru limita de varsta, din oficiu ?Sau trebuie sa depun o cerere?Multumesc! (vezi toată discuția)