avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Am obtinut prin instanta,recalcularea pensiei.Dupa cat timp de la data depunerii hotarari la oficiul de pensii pot beneficia de noua decizie de pensionare.Exista un termen legal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:33, 28 Octombrie 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 106
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.

(2) Decizia prevazuta la alin. (1) cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.

(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului.

(4) Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.


Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

Art. 116
Incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum si orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie.

2. - In cazul dvs. este vorba de revizuirea pensiei calculate initial.
- Asadar termenul legal de emitere a deciziei de revizuire este de 45 de zile de la data inregistrarii cererii la Casa de Pensii.
- Din mai multe motive, de regula se intarzie emiterea deciziei dar veti primi banii retroactiv.
Multumesc dnule tudor valeriu.Totusi daca trec multe luni de la data introducerii cererii respective la of.de pensii si nu este nici un semn ca nu va dura chiar si un an?Poate mai multi.Beneficiarul poate deceda intre timp!
1. La aceasta intrebare nu stiu cum sa va raspund.

2. Legea nu spune ca putem face daca emiterea deciziei intarzie mai mult de 45 de zile.

3. Poate ar fi bine sa-i contactati, in scris, pe cei de la Casa de Pensii dupa trecerea celor 45 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie monalisa16 monalisa16 Buna ziua, Am lucrat in invatamant, sunt pensionara din 2013 si am depus in luna mai 2015 dosarul complet pentru recalcularea pensiei ,deoarece am lucrat la ... (vezi toată discuția)
Durata analiza dosar pensionare Elena-Luminita Elena-Luminita Va rog sa-mi spuneti daca in legea pensiilor se mentioneaza durata maxima pentru analiza si emiterea deciziei de pensionare . Cand am depus dosarul mi s-a spus ... (vezi toată discuția)