avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriere datorie din 2007
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriere datorie din 2007

Buna ,va rog sa m-a szcuzati ca revin la un subiect diascutat mai demult,in 2007 am avut un contract cu romtelecomul ,care mi-l-a inchis pentru neplata, si acum dupa atati ani sunt sunat de KRUK ,nu stiu cine-s, pentru recuperarea sumei de 1. 900 de roni,stiiam ca dupa 3 ani se prescrie ,dar ei insista,ca m-a dau in judecata, ce trebuie sa fac sa scap de ei?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: mircea_av , utilizator 19:58, 2 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic datoria s-a prescris, practic este posibil să nu se fi prescris, câtă vreme cei de la Romtelecom au făcut demersuri pentru recuperarea creanței, înștiințări de plată, etc. Mai mult , aceștia au cesionat creanța către această firmă de recuperări creanțe, care acum a luat locul celor de la Romtelecom și este îndreptățită să vă ceară să plătiți suma efectivă, penalități, comisioane, etc.
Puteți invoca prescripția, iar ei pot dovedi faptul că datoria nu s-a prescris. Depinde.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati primit numai telefoane sau eventual somatie de plata?
Daca demersurile se limiteaza numai la telefoane,este evident ca firma incearca sa va agate cu angajament sau promisiune de plata
Nu dati curs cererii telefonice
Notificarea facuta de creditor, si nu de executorul judecatoresc, nu intrerupe termenul de prescriptie. Verificati pe portal.just daca in interiorul celor 3 ani s-a inceput procedura de executare silita (s-a cerut incuviintarea). Daca da, atunci s-a intrerupt termenul, daca nu, datoria este prescrisa si ii puteti ignora. Cu toate acestea, ei probabil vor mai incerca.
Stimate domn,

Desigur ca nu aveti cum sa stiti din oficiu cine este Kruk, insa o simpla cautare pe net va poate arata ca este o firma de recuperare creante. Daca doriti sa fiti corect si sa va achitati datoria, de regula acest tip de firme accepta negocierea unei esalonari a platii datoriei in functie de posibilitatile dv.

Va detaliez si aspectele legale:

Termenele de prescriptie a datoriilor difera in functie de calitatea pe care o are creditorul. Datoriile la stat se prescriu in termen de 5 ani, iar in cazul oricaror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.

Prescriptia datoriei presupune ca, dupa trecerea acestei perioade de timp, nu mai puteti fi obligat la plata restantei respective prin mijloace de constrangere garantate de stat.
Practic, dreptul de actiune impotriva dv. se prescrie, adica nu mai puteti fi executat silit. Prin implinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Prescrierea datoriilor nefiscale este reglementata de Codul de Procedura Civila.
Cf. CPC, art. 405, alin. 1, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
Termenul de prescriptie a datoriilor nefiscale incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, cf. art. 405, alin. 2, CPC.

Cf. CPC, art. 405 indice 1 alin. (1), prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:
a) pe durata indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe durata depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe durata trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe durata indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe durata depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.

Daca executarea silita se incepe cu cateva zile mai inainte de implinirea termenului, dar executarea silita se desfasoara si dupa scurgerea termenului de 3 ani, procedura se va putea finaliza cu succes, prescriptia dreptului de a cere executarea silita neproducandu-si efectele juridice.

In cazul in care se demareaza o executare silita dupa depasirea termenului de prescriptie, puteti invoca, in apararea dv., pe calea contestatiei la executare, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita s-a implinit, iar executarea silita va inceta.
Implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita se poate constata si din oficiu de catre instanta de judecata, in cazul in care formulati o contestatie la executare, dar nu invocati in apararea dv. si aceasta exceptie.

Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2013
Birou de mediator Mihaela-Corina Bucur, Mediator
Pare sa se fi prescris datoria in cazul dvs.

Alte discuții în legătură

E-mail amenintare demarare procedura juridica Cipri28 Cipri28 Buna ziua in primul rand, acum in jur de 6 - 7 ani (in 2006 prin octombrie) am achizitionat o camera foto de la magazin prin creditul cu buletinul de la sc ... (vezi toată discuția)
Executare stiuculita stiuculita Buna seara. Am si eu o nedumerire. Am pierdut un proces in anul 2010 luna ianuarie si prin sentinta trebuie sa platesc anumite sume si penalitati pentru ... (vezi toată discuția)
In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)