Teoretic datoria s-a prescris, practic este posibil să nu se fi prescris, câtă vreme cei de la Romtelecom au făcut demersuri pentru recuperarea creanței, înștiințări de plată, etc. Mai mult , aceștia au cesionat creanța către această firmă de recuperări creanțe, care acum a luat locul celor de la Romtelecom și este îndreptățită să vă ceară să plătiți suma efectivă, penalități, comisioane, etc.
Puteți invoca prescripția, iar ei pot dovedi faptul că datoria nu s-a prescris. Depinde.
Notificarea facuta de creditor, si nu de executorul judecatoresc, nu intrerupe termenul de prescriptie. Verificati pe portal.just daca in interiorul celor 3 ani s-a inceput procedura de executare silita (s-a cerut incuviintarea). Daca da, atunci s-a intrerupt termenul, daca nu, datoria este prescrisa si ii puteti ignora. Cu toate acestea, ei probabil vor mai incerca.
Stimate domn,
Desigur ca nu aveti cum sa stiti din oficiu cine este Kruk, insa o simpla cautare pe net va poate arata ca este o firma de recuperare creante. Daca doriti sa fiti corect si sa va achitati datoria, de regula acest tip de firme accepta negocierea unei esalonari a platii datoriei in functie de posibilitatile dv.
Va detaliez si aspectele legale:
Termenele de prescriptie a datoriilor difera in functie de calitatea pe care o are creditorul. Datoriile la stat se prescriu in termen de 5 ani, iar in cazul oricaror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.
Prescriptia datoriei presupune ca, dupa trecerea acestei perioade de timp, nu mai puteti fi obligat la plata restantei respective prin mijloace de constrangere garantate de stat.
Practic, dreptul de actiune impotriva dv. se prescrie, adica nu mai puteti fi executat silit. Prin implinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
Prescrierea datoriilor nefiscale este reglementata de Codul de Procedura Civila.
Cf. CPC, art. 405, alin. 1, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.
Termenul de prescriptie a datoriilor nefiscale incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, cf. art. 405, alin. 2, CPC.
Cf. CPC, art. 405 indice 1 alin. (1), prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:
a) pe durata indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe durata depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe durata trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe durata indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe durata depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.
Daca executarea silita se incepe cu cateva zile mai inainte de implinirea termenului, dar executarea silita se desfasoara si dupa scurgerea termenului de 3 ani, procedura se va putea finaliza cu succes, prescriptia dreptului de a cere executarea silita neproducandu-si efectele juridice.
In cazul in care se demareaza o executare silita dupa depasirea termenului de prescriptie, puteti invoca, in apararea dv., pe calea contestatiei la executare, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita s-a implinit, iar executarea silita va inceta.
Implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita se poate constata si din oficiu de catre instanta de judecata, in cazul in care formulati o contestatie la executare, dar nu invocati in apararea dv. si aceasta exceptie.