avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Mutare si detasare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Mutare si detasare

Buna ziua! In cazul in care am fost mutata temporar la un alt compartiment 6 luni, se poate continua cu detasare 6 luni fara acordul meu? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: danielacr , utilizator 09:40, 28 Octombrie 2013
Art. 45. [detaşarea] codul muncii
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
janapress, utilizator
Sunteti functionar publica sau personal contractual?
Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici prevede:

Art. 89. - (1) Detasarea se dispune in interesul autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, pentru o perioada de cel mult 6 luni. In cursul unui an calendaristic un functionar public poate fi detasat mai mult de 6 luni numai cu acordul sau scris.
(2) Detasarea se poate dispune daca pregatirea profesionala a functionarului public corespunde atributiilor si responsabilitatilor functiei publice, cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public. Detasarea se poate dispune si pe o functie publica de conducere, cu aplicarea dispozitiilor art. 92 alin. (2), daca functionarul public indeplineste conditiile de studii si vechime in specialitatea studiilor si daca nu exista in cadrul autoritatii sau institutiei publice functionari publici care sa exercite cu caracter temporar functia publica. Functionarul public poate fi detasat pe o functie publica inferioara, numai cu acordul sau scris.
(3) Functionarul public poate refuza detasarea daca se afla in una dintre urmatoarele situatii
a) graviditate;
b) isi creste singur copilul minor;
c) starea sanatatii, dovedita cu certificat medical, face contraindicata detasarea;
d) detasarea se face intr-o localitate in care nu i se asigura conditii corespunzatoare de cazare;
e) este singurul intretinator de familie;
f) motive familiale temeinice justifica refuzul de a da curs detasarii.
(4) Pe perioada detasarii functionarul public isi pastreaza functia publica si salariul. Daca salariul corespunzator functiei publice pe care este detasat este mai mare, el are dreptul la acest salariu. Pe timpul detasarii in alta localitate autoritatea sau institutia publica beneficiara este obligata sa-i suporte costul integral al transportului, dus si intors, cel putin o data pe luna, al cazarii si al indemnizatiei de detasare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2013
janapress, utilizator
Sunt functionar public. Care este diferenta intre mutare temporara si detasare? In conditiile in care prin mutarea temporara mi se modifica si felul muncii, respectiv atributiile din fisa postului , adica anexa 2, pot refuza semnarea acesteia? Multumesc.
Detasarea presupune doua institutii publice , una de la care se detaseaza si una la care este detasat functionarul public.

Mutarea temporara se face in cadrul aceleeasi institutii publice. Mutarea temporară pe o altă funcţie publică se dispune motivat, în interesul autorităţii sau instituţiei publice, de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristi

Alte discuții în legătură

Trecere pe un alt post ana55 ana55 Sunt functionar public,am studii superioare,am obtinut postul prin concurs la taxe si impozite.Pot fi obligata sa trec pe post de contabil ,daca nu vreau,si ... (vezi toată discuția)
Contestatie cariera functionar Justitiarul711 Justitiarul711 Un functionar public absolvent al unei facultati de economie, care lucreaza in cadrul serviciului de evidenta, poate fi mutat prin dispozitie de primar, fara ... (vezi toată discuția)
Mutarea temporara si fisa postului pentru noul post danielacr danielacr Buna ziua. Am mai postat pe acest forum si in luna septembrie o intrebare privind mutarea temporara, pe care atunci am lamurit-o. Revin acum cu aceeasi ... (vezi toată discuția)