avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Contestatie cariera functionar
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Contestatie cariera functionar

Un functionar public absolvent al unei facultati de economie, care lucreaza in cadrul serviciului de evidenta, poate fi mutat prin dispozitie de primar, fara acordul sau, la biroul de contabilitate? Daca nu, conform carui art.din lege? Daca da, pe ce perioada este obligat la acest serviciu? Mentionez ca postul sau ramane in cadrul serviciului de evidenta, in schimb el urmeaza a fi transferat pentru a isi desfasoara activitatea la contabilitate cu toate ca nu doreste acest lucru ci doar pe considerentul ca in urma cu 10 ani a terminat facultatea de economie iar in cadrul serviciului contabilitate exista un post care coincide gradatiei sale.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Justitiarul711, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:27, 3 Iulie 2014
LEGE nr. 188 din 8 decembrie 1999 republicată privind Statutul funcţionarilor publici

ART. 91
(1) Mutarea în cadrul autorităţii sau instituţiei publice ori în cadrul altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii sau instituţiei publice poate fi definitivă ori temporară.
(2) Mutarea definitivă poate avea loc în următoarele situaţii:
a) când se dispune de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului. În cazuri temeinic justificate, mutarea se poate dispune motivat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public. În oricare dintre situaţii este necesar acordul scris al funcţionarului public;
b) la solicitarea justificată a funcţionarului public, cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, la acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului;
c) în alte situaţii prevăzute de dispoziţiile legale.
(3) În cazul înalţilor funcţionari publici, mutarea definitivă se poate dispune de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la solicitarea motivată a înaltului funcţionar public şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care se găseşte funcţia publică de conducere ori de execuţie vacantă pe care urmează a fi mutat definitiv, cu îndeplinirea condiţiilor specifice prevăzute pentru funcţia publică respectivă.
(4) Mutarea temporară pe o altă funcţie publică se dispune motivat, în interesul autorităţii sau instituţiei publice, de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic.
(5) În mod excepţional, mutarea temporară sau definitivă poate fi solicitată de funcţionarul public în cazul în care starea sănătăţii, dovedită pe baza unui examen de specialitate, nu îi mai permite desfăşurarea activităţii în acel compartiment. Mutarea temporară sau definitivă se face în condiţiile prezentei legi, dacă funcţionarul public în cauză este apt profesional să îndeplinească atribuţiile care îi revin.
(6) Dacă mutarea se dispune în altă localitate, funcţionarul public beneficiază de drepturile prevăzute la art. 90 alin. (3).
(7) Funcţionarul public poate refuza mutarea în cadrul altei structuri a autorităţii sau instituţiei publice în altă localitate, dacă se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 89 alin. (3). Refuzul nejustificat constituie abatere disciplinară.
Acordul functionarului este obligatoriu si in cazul mutarii temporare pentru o perioada de 6 luni?
Adica, daca functionarul public nu doreste a fi mutat , primarul il poate obliga?
Motivul refuzului functionarului ar fi acela ca nu-i place contabilitatea sau colectivul, ori s-a obisnuit unde este acum si considera ca isi face treaba.
Nu.
Atata timp cat indepliniti conditiile de ocupare a postului respectiv, nu aveti scapare decat daca va incadrati la art. 89 alin. (3):
a) graviditate;
b) îşi creşte singur copilul minor;
c) starea sănătăţii, dovedită cu certificat medical, face contraindicată detaşarea;
d) detaşarea se face într-o localitate în care nu i se asigură condiţii corespunzătoare de cazare;
e) este singurul întreţinător de familie;
f) motive familiale temeinice justifică refuzul de a da curs detaşării.
"nu-i place contabilitatea sau colectivul, ori s-a obisnuit unde este acum" nu sunt exceptii prevazute in statut :)
Multumesc!
Dupa 6 luni de mutare temporara sa inteleg ca este obligat sa aduca functionarul inapoi la vechiul loc de munca?
Da

Alte discuții în legătură

Funcționar public perioada determinata nachidil nachidil Un funcționar public angajat pe o perioadă determinata poate fi transferat în cadrul aceleiași instituții pe un post similar dar pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Trecerea unui functionar public de conducere pe un post de executie evaluator33 evaluator33 in ce conditii un sef serviciu, functionar public, poate renunta la post si solicita trecere pe unul de executie. Va multumesc (vezi toată discuția)
Modificarea raportului de serviciu pe perioada concediului cypsoft_ro cypsoft_ro Sunt angajat in structura unui minister. Unul din consilierii ministrului mi-a comunicat ca voi fi mutat intr-o alta directie pe o perioada de 6 luni, chiar si ... (vezi toată discuția)