octav1ostef a scris:
- este obligatorie repararea ?
Da. Reparatia liftului este obligatorie tot asa cum este obligatorie reparatia terasei, a instalatiei de apa, a usii de la intrarea s.a.m.d. Dar spre deosebire de celelalte parti sau instalatii comune ce mai pot fi folosite choiar si un pic defecte (infiltratii, pierderi apa...) liftul trebuie oprit efectiv pana la realizarea repartiei pentru ca acesta nu are voie sa functioneze cu defecte.
- administratorul poate face credit la banca pentriu suma necesara si apoi distribui costul pe locatari?
Nu. Administratorul nu poate face imprumut la banca pentru ca nu este liftul sau personal. Proprietarii, in adunarea generala, cu acordul scris al fiecaruia, cu garantarea imprumutului cu fiecare apartament..., ar putea accesa un imprumut la banca. Iata ce prevede L 230/2007 cu privire la acest aspect:
Art. 43. - Pentru lucrări majore cu privire la exploatarea, întreţinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii comune, asociaţia de proprietari poate angaja, în numele proprietarilor şi cu semnătura lor individuală, credite bancare sau orice alte forme de creditare, conform prevederilor legale.
Apoi fiecare banca are conditiile ei de acordarea a creditului.
- este posibil a trage la raspundere administratia in caz de cutremur sau incendiuy pentru punerea in pericol a locatarilor prin nerepararea liufrtului?
In caz de cutremur nu folositi liftul indiferent chiar daca este in stare de functionare. Proprietarii nu trebuie sa traga pe cineva la raspundere pentru ca nu se repara liftul, ci trebuie sa hotarasca in adunarea generala daca este necesara o reparatie costisitoare. Daca e nevoie doar de reparatii obisnuite, intretinerea curenta, acestea se decid de comitetul executiv iar firma cu care exista contract de intretinere a liftului o sa realizeze lucrarile. Daca cei ce conduc asociatia (comitetul executiv si presedintele) nu rezolva problemele asociatiei (inclusiv liftul) faceti adunare generala, discutati si alegeti alti oameni care pot si vor sa rezolve problemele.
Legea 230/2007 , stipuleaza ca este contraventie neluarea masurilor de reparare ascensor ( 3000 RON+ daune )
Conform legii in primul rand proprietarii sunt considerati vinovati si apoi celalti...
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă...)
Asadar nu administratorul este capul rautatilor pentru ca administratorul nu poate face o reparatie daca nu decid ori hotarasc ceilalti (proprietari, comitet executiv...)