avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Un pic de ajutor va rog!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Un pic de ajutor va rog!

Buna ziua. Astazi mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 90 de zile pentru ca nu am oprit la timp la trecerea de cale ferata si barierele s-au lasat exact cand trandversam cu masina. Nu am avut nici actele la mine si am avut si o alcoolemie de 0,009 . Politistii m au pus sa dau o declaratie si pe urma am primit o amenda de 360 de lei pentru ca nu am oprit la bariera si ca nu am avut actele la mine. Intrebarea mea este daca mi se mai poate intampla ceva din cauza ca am avut 0,09 alcoolemia????
Cel mai recent răspuns: albert33 , utilizator 21:10, 27 Octombrie 2013
Este contraventie, nu este infractiune, supsendare ramane tot la 90 de zile.
ART. 102
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
................................................................................
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

b) conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;
c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
#M5

.................................................................................
ART. 214 HG 1391/2006
(1) În cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.
(2) Când o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie.

ART. 106 OUG 195/2002
(1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art. 91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.
#B
adica nu se deskide un dosar penal sau ceva de genu pentru 0.09 alcoolemie
Nu domnule, doar daca rezultatul testării arata o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, la dvs este vorba de contraventie.
patrascu razvan a scris:

Nu domnule, doar daca rezultatul testării arata o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, la dvs este vorba de contraventie.


Multumesc foarte mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutionarea unui accident rutier in care persoana in cauza este vinovata si totodata victima leandrubadica1967 leandrubadica1967 buna seara ,sunt nou pe acest site,as dori si eu o lamurire,acum 2 saptamani am avut un accident cu masina ,am lovit o masina in spate care oprise brusc ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat fara drept de circulatie doarcosmin doarcosmin Buna ziua.Am nevoie de niste lamuriri daca se poate. Azi dimineatza ma aflam in c-lung mold. si mergeam spre suceava.cu 200 m inainte de o cale ferata ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de circulatie silviupatrascuta silviupatrascuta Buna ziua, Mi-a fost suspendat permisul de circulatie pe 90zile pt ca am trecut pe culoarea rosie la semaforul de la trecerea la nivel cu calea ferata, ... (vezi toată discuția)