anona1963 a scris:
Nu va suparati, dar doresc sa discut doar aspectele procedurale. In primul rand Art 92 din Codul de procedura penala suna asa:
Prezenţa martorilor asistenţi
Când legea prevede că la efectuarea unui act procedural este necesară prezenţa unor martori asistenţi, numărul acestora trebuie să fie de cel puţin doi.
Procedura perchezitiei mi se pare total lipsita de profesionalism. Am participat la percheziti cu ofiterii DNA sau DGA si cu siguranta se desfasurau in alte conditii.
Trebuia sa va prezinte mandatul, deobicei ofiterii judiciari vin insotiti de 2 martori asistenti, tocmai pentru a evita astfel de situatii. Materialele ridicate au fost introduse in saci si sigilate? S-a facut inventarul elementelor supuse ridicarii? S-a efectuat procesul verbal? Acesta trebuia semnat de minim 2 martori asistenti, de ofiterii judiciari si de catre dumneavoastra. Vi s-a citit sau vi s-a dat sa cititi procesul verbal? Ati avut obiectii? sunt si alte aspecte ce tin de procedura perchezitiei, cat si a mandatului de aducere. A existat un mandat de aducere?
Domnule, suna mai mult a frauda ceea ce ati relatat dumneavoastra. Urgent vorbiti cu un avocat. Orice act de procedura realizat fara respectarea normelor procedurale, este nul. Exista principiul legalitatii in dreptul procesual penal...chiar sunt curios ce spun profesionistii...
Buna seara,
doresc in a raspunde la intrebarile adresate mai sus, precum spuneam este mai mult de discutat pe aceasta tema, incercam sa fiu strict si sa nu intru in polemica.
Asadar,
"Trebuia sa va prezinte mandatul, deobicei ofiterii judiciari vin insotiti de 2 martori asistenti, tocmai pentru a evita astfel de situatii."
-- Imi pare rau, nu stiu la ce anume se refera acel "mandat", dar un lucru am mentionat sus si repet, cand au intrat pe usa la mine (in total 3 persoane, 1 inspector de la judet din partea antifrauda, un SUBinspector si un agent de politie, ultimii doi cred ca erau de la mine din oras) si am adus EU un martor (nu am reusit sa obtin inca unul, la care mi-au spus ca e suficient si o persoana!!) mi-a citat de pe o foaie o "poezie" cum ca prin aceea foaie ei sunt imputerniciti de la judecatorie ca sa imi faca perchezitie in casa. Repet, absolut nimic altceva nu era acolo decat aceea foaie care mi-a dat in mana sa citesc, la ora 6am cand m-au scos din pat nici nu stiam pe ce planeta sunt, nu gandeam limpede si brusc nici nu realizam ce se intampla plus ca e prima data in viata mea de patesc asa ceva, consider ca acesta automat va fi si un cazier sau ce drac,care ma va urmari in viata mea peste tot, sper sa nu ma afecteze d.p.d.v. a serviciului sau universitatii. Sper ca am raspuns la aceasta intrebare.
"Materialele ridicate au fost introduse in saci si sigilate?"
-- Da, 187 DvD/CD au fost numerate, semnate de mine si martorul meu, unitatea centrala a fost bagat intr-un sac negru si sigilat cu o bucata de plastelina intr-un dop de coca-cola (serios, cine drac nu poate da jos acel sigil si sa puna alta? Eu nu am de unde sa stiu acest lucru!)
"S-a facut inventarul elementelor supuse ridicarii?"
-- Da, a fost facut si semnat si de mine si de martorul meu inclusiv hardul din unitate la care eu am insistat (sa nu imi schimbe si sa puna cine stie ce alt hard cu cine stie ce alte chestii in ele). De si trebuia sa scot mufele de alimentare afara si sa sigileze acel loc, sa fiu sigur ca nu vor da ei jos sigilul de pe saci si sa umble in hard astfel vad ce e si sa puna ce vor ei.. ma rog, parca nu am incredere in nimeni si nimic din acea zi!
"S-a efectuat procesul verbal? Acesta trebuia semnat de minim 2 martori asistenti, de ofiterii judiciari si de catre dumneavoastra. Vi s-a citit sau vi s-a dat sa cititi procesul verbal?"
-- Da, procesul verbal a fost scris manual in doua exemplare, copia a ramas la mine si originalul la ei, pe proces am semnat eu, martorul meu, parintii mei si cei 3 reprezentanti din partea judecatoriei (inspector, subinspector si agentul); da, am citit procesul verbal si a si fost citit procesul verbal inainte de a fi semnat.
"Ati avut obiectii?"
-- Huh?!?! Trebuia sa stiu acesta? Caci nu m-au intrebat, dar ma rog... consider ca in acel moment nu aveam absolut nimic de obiectat decat sa spun "adio PC, sari cu banii". (scuzati-mi sarcasmul).
"sunt si alte aspecte ce tin de procedura perchezitiei, cat si a mandatului de aducere. A existat un mandat de aducere?"
-- Daca sunteti amabili in a elabora ce e acel "mandat de aducere", personal nu pot sa imi dau seama, a fi fost acea hartie care a eliberat judecatoria din orasul meu care a permis perchezitionarea in casa mea?
Din pacate nu am ce adauga in situatia de fata ca nu stiu absolut nimic iar cunostintele care am nici ei nu stiu sa ma sfatuiasca cu nimic caci nu toata lumea are asa probleme in viata lui si apuca sa povesteasca.
Acuma vorbind serios, m-au saltat ca stau 24/7 pe internet? M-au saltat ca sa imi confiste 187 DvD/Cd care erau mai de graba colectii de filme pe vremea cand nici nu auzisem noi de "copy right". Sunt curios, cati din tara noastra detin ceea ce eu detin, de ce tocmai din 20000-25000 locuitori au venit la mine. E, acuma din cate mi-a relalat un coleg e posibil ca cineva sa fi depus plangere dintr-un motiv aparte si sa se fi dat un mandat de investigatie asupra mea. Din cate am aflat (rog sa ma corectati daca nu e adevarat) ca sa vina direct la usa mea cei de la antifrauda ar fi 2 motive:
1 - sunt un hacker
2 - cineva a depus plangere impotriva mea si eram investigat
Altfel trebuiau sa mearga la ISP (internet service provider) si sa ceara un desfasurator a datelor asupra clientului, iar acel desfasurator este tinut in evidenta doar 6 luni, la care ei mi-au spus ca mai mult de 1 an si ceva sunt sub ochii lor.
Pur si simplu au facut dintr-un tantar un armasar, dintr-un nimeni au facut un "criminal" (daca pot sa fac aceasta comparatie exageranta).
Asta inseamna ca noi sa nu ne cumparat PC si nici internet sa nu avem, mai mult, sa nu stam 24/7 pe internet chiar daca noi platim un abonament lunar. Personal m-i se pare absurd acest lucru, dar priviti, nimeni nu este in putere ca sa traga o linie si sa faca totul clar, fiecare face dupa cum ii taie capul. Ei vin cu legea, noi (oamenii de rand) nu stim legea cum este si cce drepturi avem si cum rebuie sa procedam intr-un caz ca si al meu.. si hop, au prins un catel mic... Consider ca sunt alti mult mai mari decat as fi eu, mult mai periculosi... interesant.
Chiar nu mai stiu ce sa fac si cum sa fac incat sa fie bine.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Avocatul trebuie sa fie pe drept penal.
Pe aspectele de fapt puteti conlucra cu avocatul care va fi precum primul judecator al cauzei.
Va analiza argumentele dvs. Si probele.
Cazul dvs. Pare destul de complicat dar depinde enorm de probe.
"Pe aspectele de fapt puteti conlucra cu avocatul care va fi precum primul judecator al cauzei"
Sunteti amabili in a-mi spune cine ar fi acesta? Sa inteleg ca va fi din partea "statului" (sau cum se spune), si cand voi apuca sa discut cu acest avocat? Ce probe? Ce au ridicat de la mine? Da, trebuie sa recunosc, nu am licenta la multe lucruri si majoritatea erau doar colectie pentru mine si pentru uz personal, nu am vandut, nu am dat si nici nu am share-uit cu nimeni acestea cu singura exceptie cand intram pe DC (DC++, apexDC, StrongDC, etc.) si pe torrent cand aduceam ce ma interesa.
Rog sa ma scuzati, dar pur si simplu m-i se urca sangele la cap cu o presiune incat doar spume fac in gura si vine sa ii iau la draci pe toti. Pur si simplu parca erau plictisiti si au sarit pe primul om care are un trafic pe internet ca apoi sa gaseasca lucruri care cu siguranta ca se va gasi la majoritatea oamenilor din tara noastra in PC (muzica, filme, jocuri, programe, antivirus, etc. la care NU au licenta).
Bun, eu ma opresc aici, consider ca m-am descarcat suficient cu totul ca am aratat lipsa de respect prin actiunea mea, sper ca sa nu fiu criticat pentru acesta.
Totodata, consider ca am atins toate etapele/stagiile care s-au petrecut la mine, sper ca nu am uitat alte evenimente sa mentionez.
Multumesc tuturora care ma ajuta, incearca sa ma ajute si ridica putin cate putin din ceata care se afla in jurul meu. Sper foarte mult ca sa nu fiu influentat in viata mea si sa ma paseasca peste tot acest dosar.
Toata stima
- Bela