avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi autor soft si programe de dezactivare a ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi autor soft si programe de dezactivare a protectiilor CD

Buna ziua

In primul rand tin sa-mi cer scuze daca la aceasta intrebare s-a mai raspuns in acest caz rog un URL catre raspuns. In al doilea rand vreau sa precizez ca sunt total paralel cu domeniul "legal" si e posibil ca exprimarea mea sa lase de dorit.

Am o intrebare legala pt care caut un raspuns de ceva ani deja. Nimeni pana acum nu m-a ajutat cu aceasta problema si sper ca pe aceasta cale sa pot afla informatii noi.

Sa presupunem ca CUMPAR un produs soft (un joc). Majoritatea jocurilor din ziua de azi se instaleaza "complet" pe calculator fara sa mai aiba nevoie de alte date utile de pe CD-ul de instalare. Dar, din motive de protectie (zic ei), nu poti porni jocul decat daca ai introdus CD-ul original in unitate. Din motive ce tin de comoditate si uzura a CD-ului original as prefera sa pot folosi jocul si fara sa am CD-ul in unitate, drept pt care downloadez si folosesc niste programe numite "no-cd cracks" care au rolul de a dezactiva verificarea CD-ului original din unitate. Sunt constient ca probabil foarte multa lume care foloseste "no-cd cracks" nu a cumparat jocul si deci e ilegal ce fac ei. Intrebarea mea ar fi, este ilegal ce fac eu ? Eu totusi am cumparat jocul, am tot dreptul sa il joc, pot folosi programe ce dezactiveaza protectia CD original ? Daca da, care e statulul legal al acestor programe ? Pot eu dezvolta un astfel de program si sa-l distribui (pe gratis, nu vreau sa vand nimic) in Romania ?

Ma gandesc ca pt a intelege mai bine situatia legala la ce intreb eu se poate folosi o analogie cu armele albe. Nu e ilegal sa produci sau sa folosesti cutite, e ilegal sa ranesti sau sa omori pe cineva cu ele :)

Multumesc pt rabdare si sper ca ma poate ajuta cineva macar cu o idee ceva sau URL-uri spre acte normative care ar trebui sa acopere aceste aspecte.
Salut,

Intr-un fel, ti-ai raspuns singur, desi nu in totalitate. Parerea mea este ca softul in cauza nu te califica drept "pirat" decat daca il folosesti in scopuri neconforme cu legea. oricum, dreptul de autor beneficiaza de multiple straturi de protectie.

Exista insa si unele situatii in care autorul nu trebuie intrebat atunci cand se foloseste creatia sa intr-un anumit fel. Spre exemplu, ceea ce se cheama in legislatie copie privata. Iti faci o copie de siguranta a cd-ului in cauza. Sau ii faci pur si simplu o copie pe hd, cum ai facut tu, si nu mai ai nevoie de cd-ul cin cdrom pentru a porni jocul. In cazul asta, daca utilizarea e una privata si nu depaseste limitele casei /. cercului de prieteni apropiati ai celui care a cumparat cd-ul, nu exista o incalcare a dreptului de autor.

De altfel, softurile de genul celui descris de tine nu pot fi interzise. La fel cum nu pot fi interzise softurile care te lasa sa copiezi un DVD pe hard-disc.

Multa bafta!
Multumesc pt raspunsul prompt!

Cultura mea "legala" e puternic influentata de legile din afara, mai ales cele din "State". Prin urmare credeam ca e o situatie la fel de "proasta" ca acolo. Acolo datorita DMCA-ului nu poti crea "circumvention device"-uri pt protectii decat daca scopul este interoperabilitatea (dar in proces s-a dovedit ca e greu de folosit aceasta clauza). De asemenea acolo, softul de copiat DVD pe hard-disc e ilegal (vezi istoria "De-CSS")...

Bineinteles, ce fac la mine acasa ma cam priveste ca oricum nu se afla :) Ma interesa destul de mult sa stiu daca pot distribui acest tip de programe. De asemenea, in opinia mea, legea drepturilor de autor ma protejeaza si pe mine, eu daca fac acest program numit "crack" e facut de mine si prin urmare am "copyright" pe el cum se spune. E nasol ca totusi de exemplu la noi, daca pui asemenea programe pe diverse site-uri, respectivul ISP primeste email cu amenintari "legale" de la diversi (vezi BSA) si "se sperie" si iti scoate sterge site-ul si anuleaza contractul cu tine. Chiar daca din ce spui tu e legal acest lucru. Daca eu distribui cutite, pot face inchisoare din cauza ca anumiti "dementi" le folosesc sa isi decapiteze semenii ?
Whoops, uitasem sa ma loghez (ciudat, permiteti posting de la oricine :))
Din pacate nu exista un raspuns sigur.

Industria de jocuri si cea de muzica, în mod oarecum surprinzator industria cinematografica mai putin, face un lobby în draci sa anuleze si ultimele ramasite de drepturi pe care le-ar putea avea un utilizator.

Prin 1980, Sony a câstigat în SUA procesul intentat de Universal Studios, cum ca videorecorderele (Betamax pe atunci) ar încalca drepturile de autor pentru ca permit copierea.

De atunci însa lucrurile au evoluat catastrofal. America este o tara în care si sa te leagani pe un scrânciob este ilegal (nu glumesc deloc, a hâtânatul a fost patentat în 2004 în SUA), ce sa ne mai miram. EU a fost fortata sa introduca legi anti-piraterie foarte severe, printre care si cea numita de "evitare a protectiei la copiere". Nu ar fi nimic rau în asta daca nu ar fi elementul temporal:
-sa ma explic- copyrightul dureaza în EU ceva la 50 de ani pentru filme si muzica (drepturi colaterale mai au si altii) de la prima difuzare. În America s-a votat 95 de ani (argumentul folosit fiind ca sa fie la fel ca în Europa - acum sa încearca sa se aduca Europa la standardul american ;-). Un patent dureaza maximum 20 de ani de la data depunerii.
- asadar, drepturile de autor înceteaza dupa o anumita data, maximum 95 de ani. Ceea ce înseamna ca filmele cu Charlie Chaplin, de exemplu, sunt deja în domeniul public, cel putin în Europa. Poti sa faci ce vrei cu ele, sa le copii de câte ori vrei, sa le dai cui vrei. TEORETIC. Pentru ca "evitarea mijloacelor de protectie a copierii" este ilegala, indiferent de cât timp a trecut; asadar, nu poti sa te folosesti de dreptul tau, asa-numitul "fair use". Plastic vorbind, este ca la eliberarea din închisoare, usile sa fie sudate iar saritul gardului sa fie pasibil de închisoare. Faina lume, nu?
-si înca o chestie. În multe tari, sa luam Germania, exista asociatii ale caselor de discuri (retineti, nu ale autorilor) sprijinite de statul federal (GEMA - scrie mic pe fiecare cd/caseta/videocaseta/dvd original) ce primeste o mica parte din încasarile de la vânzarea aparatelor de înregistrat si a casetelor corespunzatoare, fie ele VHS, DVD sau chiar MP3-playere daca au functie de înregistrare. Reportofoanele sunt scutite. Chiar si pe CD-R/RW si DVD R/RW de calculator se preia acea taxa (taxa pe furat). Se preconizeaza internetul ;-).
HP a pierdut prin 1995 un proces declansat contra RIAA, pentru a economisi acei 5USD platiti pe cap de CD-RW, pe motiv ca utilizatorii HP sunt întreprinderi si nu particulari iar utilizarea lor exclude copiatul muzicii ci numai salvgardarea datelor (de contabilitate).

Nu am înca o explicatie, presupun doar ca, în lumea civilizata, unde stresul este extrem de puternic, omul are nevoie de distractie ca de aer, iar când controlezi nevoile de baza ale omului poti face afaceri colosale (tigarile, prostitutia, drogurile sunt exemple "bune").

Pe scurt, fa ce crezi, pâna te prinde esti legal ¦->

Cu stima,
Marian Popa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licenta windows ? intr-un srl! dany_1998 dany_1998 Buna ziua, Poate acest subiect a mai fost discutat , dar cautarile mele prin forum nu au dus la gasirea unor rezultate satisfacatoare. Intrebarile sau ... (vezi toată discuția)
Companie, angajati, software ContSters80494 ContSters80494 Buna ziua. Doresc sa stiu daca pot permite angajatilor sa detina pe computerele de la firma muzica (copiata prin windows media player de pe cd-urile lor ... (vezi toată discuția)
Laptop firma, software personal ( muzica, filme, jocuri ) ContSters80494 ContSters80494 Lucrez pe un laptop de la firma. 1) Pot instala software cu licenta, factura pe numele meu ? 2) Este legal sa detin Muzica, Jocuri, Filme pentru care nu ... (vezi toată discuția)