avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical/ concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical/ concediu de maternitate

Am sa va prezint situatia mea si sper sa ma lamuriti.
Prin urmare:
sunt insarcinata in luna a 7-a si am hotarat sa intru in concediu medical/de boala incepand cu 1 noiembrie......de ce aleg concediu medical??? stiu ca deja as putea cere prenatal, dar ma gandesc sa imi ramana cat mai multe zile dupa nastere.

Acum problema e ca eu am inceput sa lucrez doar din 1 sept. 2013.......lunile anterioare lunii septembrie din anul curent nu am muncit si nu am beneficiat de nici un ajutor, iar in 2012 am fost plecata in strainatate la munca .......munciind la negru.

Am inteles ca nu pot beneficia de banii alocati in timpul concediului de crestere a copilului( 2 ani), dar eu mi-am propus ca incepand cu 1 sept. 2014 sa reincep munca......eu fiind profesoara. Intrebarile sunt urmatoarele:
E posibil sa nu fiu platita pe perioada concediului de boala sau pe perioada concediului de maternitate??? Mi s-a spus ca NU am cotizat 6 luni inainte si ca nu mi se poate face baza de calcu pentru indemnizatia respectiva....azi am intrebat-o pe secretara de la scoala si asta mi-a raspuns??? Totusi, muncesc de 2 luni chiar nu se pot lua cele doua luni ca baza de calcul ???

Si inca o intrebare de ce fel de ajutor as putea beneficia.........ca asa din cele expuse eu voi ramane fara nici un venit !
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: akna , utilizator 16:35, 30 Octombrie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, conecdii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Din datele prezentate de dvs. reise ca nu indepliniti conditia de obtinere de venituri in cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana la varsta de 2 ani a copilului si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

4. - Puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu medical si conecdiu de maternitate deoarece dvs. aveti cel putin o luna de stagiu de cotizare.

- Iata ce spune OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin.(1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.


5. Asadar daca nu aveti cele 6 luni stagiu de cotizare indemnizatia pentru concedii medicale si concediul de maternitate se poate calcula si luand ca baza de calcul minim o luna (dvs. aveti deja 2 luni).
multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ralu_c ralu_c Buna ziua! As avea si eu o mare nelamurire legata de primirea indemnizatiei crestere copil pana la varsta de 2 ani. Situatia mea este urmatoarea: Din februarie ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza si cum pot beneficia de prenatal? rox_ann07 rox_ann07 cum e cu prenatalul? cum se calculeaza si cate luni trebuie sa ai lucrate cu carte de munca sa poti beneficia de el? (vezi toată discuția)
Concediu medical nu se plateste daca nu ai minim 3 luni lucrate ? MaTr1cE MaTr1cE Am si eu o intrebare... Lucrez la o firma de IT de 2 luni si am fost 11 zile in concediu medical pe care il am de la spital deoarece am fost internat. Mi s-a ... (vezi toată discuția)