avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,

vineri 25.10.2013 am facut cerere de demisie cu acordul partilor incepind cu data de 03.11.2013. Nu am primit inca nici un raspuns. In cat timp sunt obligati sa-mi dea un raspuns.

MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: ysa23 , utilizator 19:31, 30 Octombrie 2013
Buna ziua.
Salariatul care doreste incetarea contractului de munca o poate face doar in baza unei demisii, pe care o va comunica angajatorului. Angajatul nu este obligat sa motiveze demisia, insa este obligat sa respecte o perioada de preaviz, pentru a permite angajatorului sa gaseasca un inlocuitor.
Conform legislatiei, angajatul nu este obligat sa motiveze demisia, pe cand angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului.

Important! Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Chiar daca un angajat demisioneaza, el va ramane o perioada in preaviz, pentru a permite angajatorului sa gaseasca, in acest timp, un inlocuitor pentru contractul individual de munca respectiv.

Dupa cum se precizeaza in Codul Muncii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Totusi, in actul normativ se mentioneaza clar ca preavizul nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie. De asemenea, in cazul salariatilor care ocupa functii de conducere, preavizul nu poate fi mai mare de 45 de zile lucratoare.

Reglementarile stabilesc ca, pe intreaga durata a preavizului, contractul individual de munca (CIM) continua sa isi produca toate efectele. Acest lucru inseamna ca angajatul isi va continua munca in aceleasi conditii si isi va indeplini atributiile profesionale ca inainte de a demisiona. In ceea ce priveste angajatorul, acesta va plati in continuare salariatul, corespunzator perioadei lucrate.

In consecinta, avand in vedere ca CIM se aplica in continuare, daca va fi suspendat contractul individual de munca, va fi suspendat si termenul de preaviz.

Codul Muncii prevede si situatii in care nu este necesar termenul de preaviz. Astfel, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Asadar, daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale (nu respecta programul de lucru, nu acorda concediu de odihna, nu plateste salariul, etc.), angajatul nu este obligat sa respecte preavizul.

Mai mult decat atat, salariatul are dreptul sa ceara despagubiri de la angajator pentru neexecutarea obligatiilor sale contractuale, adresandu-se instantei de judecata.

De asemenea, termenul de preaviz poate sa nu fie respectat daca angajatorul renunta la el. Mai precis, potrivit legislatiei muncii, angajatorul poate renunta la preaviz, total sau partial, in orice moment, caz in care demisia angajatului va produce efecte de la data renuntarii.
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. - Art. 81, Codul Muncii

Sursa : www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Procedura cu privire la cererile adresate unui angajator din sectorul privat trebuie sa fie reglementata in reg.intern al acestuia.

Demisia nu este cu acordul partilor. Ea poate fi cu sau fara preaviz.
Legea 53/2003
ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
Ce intelegeti prin "acordul partilor"? Demisia nu implica acordul angajatorului, este o modalitate prin care dvs. ii aduceti la cunostinta incetarea c.i.m. cu respectarea termenului de preaviz. Singurul eventual "acord" poate fi referitor la renuntarea de catre angajator la termenul de preaviz, situatie in care ar trebui sa aveti o rezolutie in acest sens pe documentul depus. "Acordul partilor" despre care vorbiti se refera la data de 03.11.2013?
Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator. Dimpotriva, in cazul in care angajatorul isi exprima acordul, suntem in prezenta. incetarii contractului cu acordul partilor.

@ d_cristina23
Mergeti la angajator si vedeti ce rezolutie a pus pe cererea dvs.
Da, ideea a fost tocmai de a mi se aproba incetarea contractului cu renuntarea la o parte din preaviz. La asta m-am referit "cu acordul partilor". Am depus cererea in 25.10 cu rugamintea de a pleca cu data de 03.11.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! Adriana Tudorica Adriana Tudorica Am fost instiintata ca firma isi inceteaza activitatea si mi s_ a inmanat o cerere de demisie in care era specificat, cu acordul ambelor parti , ca demisionam ... (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata 1916alexandru 1916alexandru Va rog sa imi spuneti daca la un cim pe perioada determinata a fost stipulata si conditia de preaviz angajatul trebuie sa tina cont so de acest lucru in cazul ... (vezi toată discuția)
Buna dimineața! Întrebare, va rog: sunt angajata la actualul ... nmg30 nmg30 Buna dimineața! Întrebare, va rog: sunt angajata la actualul loc de munca din 01.07.2022. Au trecut cele 90 zile considerate perioada de proba. As dori sa ... (vezi toată discuția)