avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plafon de plata facturi in numerar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plafon de plata facturi in numerar

Buna ziua
In ce conditii poate plati o persoana fizica cu numerar o factura mai mare de 5000 RON?
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
carmen01011958, moderator
Cel mai recent răspuns: sethgabriela , utilizator 10:19, 1 Noiembrie 2013
Nu este limita. OUG 15/1996:

Art. 5. - (1) Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată fără numerar.
(2) Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent persoanele juridice pot efectua plăţi în numerar în următoarele cazuri:
a) plata salariilor şi a altor drepturi de personal;
b) alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
c) plăţi către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, plăţile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumă de 5.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei. Se admit plăţi către o singură persoană juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în sumă de 10.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 10.000 lei


Deci asa cum vedeti persoana fizica poate plati oricat. Totusi operatiunile in numerar de minim 15.000 euro se raporteaza potrivit Legii 656 / 2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.

Art. 10. - Intră sub incidenţa prezentei legi următoarele persoane fizice sau juridice:
...
k) alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii, numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.

Art. 5. -
(7) Persoanele prevăzute la art. 10 ori persoanele desemnate potrivit dispoziţiilor art. 20 alin. (1) vor raporta Oficiului, în cel mult 10 zile lucrătoare, efectuarea operaţiunilor cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.


Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
fiind vb despre o persoana fizica nu-l limiteaza nimeni, poate sa faca plati de toti banii pe care ii are, asta daca a-ti pus bine intrebarea.
in schimb daca e vb despre o pers juridica, firma atunci cititi Hot 2185/2004, care actualizeaza OG 15/1996 :console:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot incasa mai multe chitante la aceeasi factura? analici analici Buna seara Doresc sa emit o factura in valoare de 50 000 lei pot incasa de la client cate o chitanta in valoare de 5000 pana la achitarea facturii sau ... (vezi toată discuția)
Amanunt COLCER GABRIELA COLCER GABRIELA O SOCIETATE COMERCIALA AMANUNT ACHIZITIONEAZA MARFA DE LA ALTA SOC.PE BAZA DE FACTURA FISCALA SI ACHITA CU BON FISCAL MARFA SI O REVINDE.ESTE CORECT? (vezi toată discuția)
Plafon maxim plati pers juridice lyalya lyalya plăţi către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 10 000 ron, mai este valabil ? multumesc anticipat pentru raspuns (vezi toată discuția)