avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cat conteaza votul in deciziile pe care le iau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cat conteaza votul in deciziile pe care le iau conducerea Asociatiei de Proprietari...

Este vorba despre un bloc cu 63 apartamente si garsoniere si 10 spatii comerciale situate la parterul blocului .Acest bloc a avut un singur proprietar (o societate comerciala ) care acum 2-3 ani a vandut 37 de garsoniere si apartamente ,ramanand astfel in proprietatea societatii 26 de garsoniere si cele 10 spatii comerciale ,detinand aproape jumatate din nr de garsoniere cu spatiile comerciale din suprafata blocului.Neintelegerile pe care le avem cu conducerea Asociatiei de Propreitari a blocului constau in faptul ca acestia iau hotarari cu care societatea noastra nu este de acord ,spunand ca noi suntem un singur proprietar si deci avem un singur vot , dar cand trebuiesc platite diverse cheltuieli intram cu cota parte pe care o detinem ,deci cca jumatatea din cheltuielile blocului.Ca urmare , nu stiu daca mai este cazul sa ne prezentam la sedintele Asociatiei ,daca noi ca societate suntem ignorati din start .....Ultima data cand ne am prezentat la o sedinta a Asociatiei ,erau prezenti doar administratorul ,cenzorul ,presedinta blocului si o proprietara ...tin sa mentionez ca administratorul mai avea cateva imputerniciri din partea proprietarilor ,dar cu siguranta nu erau nici 20 la numar......deci eram doar eu (reprezentand societatea noastra) si ei 4 ,si bineinteles ca eu nu am fost de acord cu ceea ce ei au hotarat ....si totusi nu se tine cont de votul nostru.Intrebarea mea este , vi se pare corect cum procedeaza Asociatia fata de societatea noastra ?
Multumesc ,si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: monica g.f. , utilizator 12:32, 31 Martie 2009
Ar trebui sa aveti in vedere dispozitiile Legii nr. 230/2007 si anume:
Art. 24. -
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;
e) în cazul unui vot paritar, votul preşedintelui asociaţiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevăzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată.
(3) În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.
(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.
Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.
Daca sunt incalcate asemenea prevederi atunci hotaririle sunt nelegale si le puteti ataca in justitie.
Daca in statutul Asociatiei de Locatari ,nu este stipulat nici un articol referitor la penalitati ,este legal ca administratorul Asociatiei sa perceapa penalitati de 0,2% ?
Va multumesc,si astept raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

50%+1 sau 2/3 din nr. proprietarilor pentru adoptarea hotararilor intr-o a.p. cornelusha cornelusha Buna dimineata, Am pus o intrebare pe forum vineri seara la care am primit un raspuns,de fapt vreo trei.Dupa ce am stat si m-am gandit,am intors pe toate ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura elenaciuica68 elenaciuica68 Vreau sa aflu care este numarul minim de locatari care trebuie sa fie de acord cu incheierea unui nou contract pentru repartitoare de caldura. daca se poate ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari are dreptul sa ingradeasca spatiului verde din jurul blocului PARASCHIV NICU PARASCHIV NICU Buna ziua, 1.Asociatia de proprietari are dreptul sa ingradeasca spatiului verde din jurul blocului avand in vedere ca este "cota indiviza" fara acordul ... (vezi toată discuția)