avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intrebare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intrebare

Buna ziua!
O persoana mi-a spart/aflat parola ( nu stiu cum ) si mi-a accesat contul de facebook si de email, de asemenea a mai dat parola mea la cineva pe o foaie
Am dovezi cu IP ; Adresa MAC ; IMEI'ul de la telefonul respectiv de pe care s-a accesat + foaia cu parola scrisa de el.
Daca depun plangere in ce infractiuni se incadreasa respectivul?
Si ce poate patii acesta avand in vedere ca cazierul sau este curat?
Multumesc.
Stima!
Sunt infractiuni sanctionate si pedepsite prin Legea 161/2003
SECŢIUNEA 1
Infracţiuni contra confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice

ART. 42
(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută la alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
ART. 43
(1) Interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică şi care este destinată unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi interceptarea, fără drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic ce conţine date informatice care nu sunt publice.
ART. 44
(1) Fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi transferul neautorizat de date dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice.
ART. 45
Fapta de a perturba grav, fără drept, funcţionarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, ştergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restricţionarea accesului la aceste date constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.
ART. 46
(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 6 ani:
a) fapta de a produce, vinde, de a importa, distribui sau de a pune la dispoziţie, sub orice altă formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic conceput sau adaptat în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 42 - 45;
b) fapta de a produce, vinde, de a importa, distribui sau de a pune la dispoziţie, sub orice altă formă, fără drept, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau parţial la un sistem informatic în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 42 - 45.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi deţinerea, fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică dintre cele prevăzute la alin. (1) în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 42 - 45.
ART. 47
Tentativa infracţiunilor prevăzute la art. 42 - 46 se pedepseşte.

SECŢIUNEA a 2-a
Infracţiuni informatice

ART. 48
Fapta de a introduce, modifica sau şterge, fără drept, date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
ART. 49
Fapta de a cauza un prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, prin restricţionarea accesului la aceste date ori prin împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
ART. 50
Tentativa infracţiunilor prevăzute la art. 48 şi 49 se pedepseşte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parola si cont sparte. utilizare fara acordul meu Alinn2012 Alinn2012 Treaba sta in felul urmator. Mi-a fost sparta parola la Messenger, s-a intrat fara acordul meu pe respectivul cont, s-a utilizat contul meu si au fost trimise ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice viorel42 viorel42 in urma cu aproximativ 30 de zile a inceput un calvar ptr mine,o cunostinta mi-a spart parola la un cont pe facebook si posteaza in numele meu,nu s-a oprit ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice hyp3r hyp3r Am inteles ca violarea corespondentei electronice chiar reprezinta o incalcare a legii(lucru pe care nu-l credeam adevarat pana de curand).As dori sa cer o ... (vezi toată discuția)