avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Nelamurire
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Nelamurire

femeie nascuta in septembrie 1960, 10 ani grupa I si 10 ani grupa aII a , 7 ani lucrati in croitorie si 2 ani de somaj. am tot citit ceva de o cotizatie la casa de pensii in functie de venit sau ceva de genul.. daca persoana respectiva,ar incheia acel tip de contract cu casa de pensii , ar putea iesi la pensie?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:09, 31 Octombrie 2013
Pensia limita de varsta: iulie 2022, la 61 ani 10 luni
Stagiul complet de cotizare: 31 ani 10 luni

Stagiul realizat = 10 ani + 10 ani + 7 ani + 2 ani =29 ani
La acesta se adauga stagiul suplimentar pentru grupele de munca:
- pt. gr.I : 10 ani x 6 luni/an = 60 luni = 5 ani
- pt. gr.II: 10 ani x 3 luni/an = 30 luni = 2 ani 6 luni
Total stagiu = 29 ani + 5 ani + 2 ani 6 luni = 36 ani 6 luni

Mama are stagiul necesar pentru pensia anticipata, dar nu are varsta - cu 5 ani mai repede decat varsta standard de pensionare, adica de la 56 ani 10 luni poate solicita pensia anticipata partiala (cu penalizare).
Nu este necesar sa mai cotizeze la casa de pensii. Ar fi bine sa se asigure la casa de sanatate, daca nu are loc de munca.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
ana-cer, moderator
si nu exista nici o alta modalitate de pensionare banui,nu?
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
-Aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 7 ani 6 luni(6 luni la 1 an grupa I-a,si 3 luni la 1 an grupa II-a).
Asta inseamna:

10+10+7+2+7 ani si 6 luni=36 de ani si 6 luni,total stagiu de cotizare.

-O reducere cu 4 ani si 6 luni a varstei standard(61 si 10 luni).

Limita de varsta la 57 de ani si 4 luni(61 si 10-4 si 6).
Pensie anticipata partiala la 56 de ani si 10 luni,cu penalizare de 4,5%,pana la implinirea varstei de 57 de ani si 4 luni.
Pentru pensie anticipata(fara penalizare)conditia de stagiu este de 39 de ani si 10 luni).

Daca incheiati contract de asigurare,trebuie sa platiti lunar,la acest moment 244 de lei pe luna.
Asta inseana:244x12=2928 lei intr-un an.
Contributia de 244 de lei este increstere de la an,la an.
Pentru 2928 lei platiti intr-un an,pensia va creste cu 8-9 lei pe luna.
Asta inseamna ca 2928:9=32,5-33 ani trebuie sa mai traiti dupa pensionare,pentru a primia inapoi aceasta investitie.Intre timp va fi mancata si de inflatie.
Prin cele de mai sus,am dorit sa va demonstrez ca nu merita sa faceti un contract de asigurare.
Doar pensia de invaliditate, dar ar trebui sa fie foarte bolnava, ceea ce nu va doresc.
Sau daca s-ar mai modifica legea cumva, ceea ce nu prea cred, ca se doreste majorarea varstei de pensionare, nu micsorarea ei.

Are dreptate dl. Carp, uitasem de reducerea de varsta pentru grupele de munca.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
ana-cer, moderator
ceea ce mi se pare curios e ca acum 3 ani ar fi putut iesi la pensie#-o iar acum nu.. multumesc frumos :)

Alte discuții în legătură

Lamuriri pentru pensionare anticipata andreeapopescu24 andreeapopescu24 Sunt nascuta pe 28 oct 1956, am 21 de ani de munca, din care 6 ani si 6 luni de grupa I, iar 8 ani de grupa a II-a. Ma pot pensiona anticipat? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensionare definitiva Moca Moca Buna ziua ! Am o nelamurire si as vrea sa ma ajutati cu un raspuns. Tatal meu are 57 de ani si 43 de ani de munca. La ce varsta se poate pensiona definitiv ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa a ii-a modificat 2014 a legii nr. 380/2013 ContSters307950 ContSters307950 O persoana are vechime efectiva in munca de 23 de ani + grupa a II-a= 30 de ani.(pana in anul 2001). Aceasta are varsta de 56 de ani. Legea pentru grupa a II ... (vezi toată discuția)