avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM

Buna ziua am si eu o intrebare pentru ca mi se pare ceva absurd.
Am lucrat timp de 30 zile la o firma, am plecat deoarece nu se respectau conditiile din contractul de munca, am luat preavizul si atunci angajatorul mi-a spus ca din salariul pe cat am lucrat imi va scadea suma rin care a inregistrat dansul contractul de munca.
Mai precizez si faptul ca in cim scria ca salariu se ia pe data de 15 a fiecarei luni, si nu am luat niciun ban deoarece mi-a spus ca n-are, iar in momentul in care mi-am cerut drepturile banesti mi-a spus ca am sa iau jumatate(pentru ca el spune ca am lucrat 14 zile), minus suma cu care a inregistrat el cim-ul.

Si pana la urma cum este chestia aceasta?
cu ce valoare se inregistreaza un cim?

intreb deoarece cunostiinte de dr muncii nu am.
Ms :)
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2013
flu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:43, 2 Noiembrie 2013
1. Angajatorul vrea sa va pacaleasca.

2. Inregistrarea contractului individual de munca (CIM) nu costa nimic.

3. La data incetarii raporturilor de munca trebuie sa va achite toate drepturile banesti cuvenite la acea data.

4. Faceti o sesizare la ITM si, in acelasi timp, actionati-l in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
@ flu

1. Valoarea cu care se inregistreaza c.i.m. se refera la plata persoanei care a completat si transmis REVISAL-ul.

2. Inspecţia Muncii a pus la dispoziţia angajatorilor gratuit versiunea aplicaţiei informatice Revisal pentru înfiinţarea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor.

3. Retinerea nelegala din salariu poate face obiectul :
unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va restituie suma retinuta nelegal. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face? ADRIANAnutu ADRIANAnutu Buna ziua ! Sotul meu a lucrat la o firma de paza si protectie pana la 12 decembrie pana si a gasit de lucru la o alta firma mai aproape de casa si in ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - recuperare drepturi toader1791 toader1791 Buna seara in primul rind , problema mea este : societatea la care am lucrat si-a incetat activitatea lasandu-ne cu ochii in soare . Salarii-le pe doua luni ... (vezi toată discuția)
Nevirare salariu corina_1234 corina_1234 Am plecat de la o firma in data de 13 Februarie 2014 prin contract cu intelegerea partilor. Dupa 2 saptamani m-au contactat in vederea restituirii unei sume ce ... (vezi toată discuția)