Buna ziua! de aprox o luna am fost angajat la o firma cu functia de agent vanzari. Am fost dat afara pe motiv ca le-am zis unor colegi sa faca sesizare la ITM pt drepturile salariale,iar sefii mei au aflat aceasta, si m-au pus sa semnez o demisie, dar am refuzat pe motiv ca eu inca nu am semnat nici un contract,acestia au inceput sa ma ameninte cu tot felu de chestii,injuraturi ,etc. Eu le-am zis in repetate randuri sa imi aduca un contract sa semnez. Au procedat corect?
da, formulati si dvs. o sesizare la ITM si cereti-i sa va incheie contract de munca inregistrat, cu plata tuturor taxelor pe care le are orice angajator. in caz contrar, actionati-l in judecata.
Din ce functie sa demisionati daca dvs. nu ati semnat inca un CIM ?
Codul muncii mentioneaza:
-art.16 al.(1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în
formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului.
al.(2) Anterior începerii activității, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.
al.(3) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activității, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
(4) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.
-art. 27 al.(1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
al.(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
Ar trebui sa va intrebati care este forma legala (!?) prin care sunteti platit daca nu aveti CIM. Ce documente semnati cand incasati salariul ? Care este forma scrisa prin care ati negociat salariul cu angajatorul ?
Angajatorul profita de acceptul dvs. de a primi niste sume de bani, fara a avea un CIM valabil si mizeaza pe faptul ca nu veti face sesizare la ITM pentru a nu fi sanctionat si dvs. pentru ca acceptati sa lucrati fara CIM legal incheiat/ inregistrat la ITM.
Daca nu ati semnat c.i.m. , atunci nu aveti cum sa va dati demisia.
Munca la negru este sanctionata de catre ITM , atat in dauna angajatorului cat si in dauna persoanei care a prestat munca fara a vaea un c.i.m. incheiat.
Depuneti sesizare la ITM si mentionati in ea ca ati solicitat in repetate randuri angajatorului sa respecte prevederile legale prinvind incheierea unui c.i.m.
Neregulile savarsite de catre angajator cu privire la activitatea financiara sau a neplatii taxelor la bugetul de sta nu face obiectul unei sesizari la ITM, ci a unei sesizari la ANAF sau la Politie - serviciul de Investigare a fraudelor.
C.i.m nul
Bejan Felix
Buna ziua
Sunt angajat ca si sofer cat.B ,în luna decembrie am avut un accident de circulatie in timpul programului
In urma constatări poliției eu am ... (vezi toată discuția)