avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul sustine ca de 2 ani de zile nu si-a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul sustine ca de 2 ani de zile nu si-a recuperat banii de la stat pentru concediu prenatal

Buna ziua
Sunt insarcinata in 6 luni si doresc ca din a 7-a luna sa intru in concediul prenatal de drept. Timp de 12 luni de zile am platit darile catre stat. Seful meu a mai avut femei gravide ca angajate, dar, sustine ca nu si-a recuperat banii de la stat de 2 ani de zile pentru concediul prenatal. Nu il incanta ideea ca sa-mi plateasca concediul din a 7-a luna, spune ca el nu-si mai recupereaza acesti bani. In situatia data, eu ce pot face? Adica, nu-mi cer decat dreptul!
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:53, 4 Septembrie 2015
1. - Angajatorul este obligat sa va plateasca indemnizatia pentru concediul de maternitate sau orice alt concediu medical.
- Recuperarea banilor de la CJAS nu este problema dvs. ci a angajatorului in relatia cu CJAS pe care o poate da in judecata daca nu-si recupereaza banii.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

3. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

Foarte interesant ca statul amendeaza angajatorul daca nu plateste angajatiilor niste drepturi stabilite tot de stat si pt care deja angajatorul a platit contributii. Oare de ce nu plateste statul direct? Sau macar sa plateasca catre firme in termen rezonabil banii reprezentind recuperarile. F tare ca toti urlati sa fie dat in judecata angajatorul dar luati in calcul si varianta asta.... o firma cu 2 angajati in care una din angajate ramine insarcinata, in perioada de sarcina e tot in concedii medicale, apoi in pre si post natal...... firma aia pierde un om care produce , trebuie sa plateasca si banii pt concedii pt care deja a platit contributii la stat bani pe care ii recupereaza in mai mult de un an..... si mai vorbiti de rea vointa din partea patronilor. Dar asta e mentalitatea proletaro=comunista cu exploatatorii astia de patroni ca daca gindea cineva 5 secunde se putea aseza cu patronul la masa sa gaseasca o solutie, dar mai e mult pina la o mentalitate de bun simt......
ilmir1:

1. - Nu cred ca este corect sa ne certati pe noi, consultantii care raspundem la intrebarile puse.
- Cred ca sun teti nedrept cu noi.

2. Raspunsurile date sunt conform prevederilor legale in vigoare.

3. - Noi nu putem modifica legislatia chiar daca avem si noi multe nemultumiri sau nu ne plac anumite prevederi ale ei.
- Nici nu ne putem aseza la masa de discutii cu un patron pentru ca nu avem caderea necesara.
- Iar asta nu se numeste "mentalitatea proletaro=comunista".

4. Noi "toti urlam sa fie dat in judecata angajatorul" pentru ca deocamdata acesta este singura posibilitate legala.
- Daca ar fi alta am recomanda-o pe aceea.

5. - Singurii care pot modifica legislatia sunt parlamentarii care sunt asa cum ii stim.
- Dvs., fiind consilier juridic, cunoasteti foarte bine procedura legala de modificare a unor acte normative.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
De ce angajatorul nu da in judecata Casa de Asigurari de Sanatate pentru a recupera banii platiti ? sau poate asteapta sa se prescrie dreptul la actiune sa mai invoce un alt motiv pentru a nu plati concediile medicale.
Stimati domni si doamne care sunteti contrariati de atitudinea mea lamurim lucrurile
1 de ce nu ar da mamicile in judecata statul ca doar la el sunt banii care ii merita? de ce credeti ca sistemul e asa? ca statul sa fie "social" pe banii angajatorului caci ma obliga sa platesc contributiile la stat +concediu medical si o sa imi dea banii la sf asteapta si asta pt un motiv simplu caci eu care is revoltat si vad mizeria asta (printre altele) sunt doar un vot iar mamica+tatici+bunica+alte neamuri is mai multe.
2 . oricum sistemul asta e de 2 bani si va mai dau un exemplu tot din firma mea am o domnita care a venit in luna iulie si in cele 90 de zile din perioada de proba m-a anuntat ca e gravida si de atunci ajunge ocazional la birou "ca oricum nu ai ce sa imi faci".
Asa ca mai usor cu datu in judecata si cu toate aburelile de dat in judecata ca eu cel putin nu o sa mai angajez femei sub 45 de ani niciodata si nu din cauza starii propriu zise de graviditate ci pt ca sistemul face ca o femeie gavida angajata sa iti faca o gaura in buget si sa te trezesti ca ea e sefa in firma ta.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2015
ilmir1, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal neplatit letty letty Buna ziua, revin cu un subiect important pentru mine: Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal! Subliniez faptul ca sunt angajata cu contract de ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediu medical raluk_cream raluk_cream Sunt insarcinata in 6 luni si sunt in concediu medical de la inceputul lui ianuarie.Pe luna respectiva angajatorul nu mi-a dat banii pe concediu medical.Imi ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de maternitate??? ch_mi ch_mi Buna ziua.Ma aflu in concediu de maternitate de la1 iunie 2012 si as dori sa stiu cum se plateste acest concediu,lunar sau integral la sfarsitul celor 126 de ... (vezi toată discuția)