avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza cu privire la drepturile de proprietate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza cu privire la drepturile de proprietate intelectuala

Stimati domni, doamne,

Vin spre voi, deoarece am intampinat o mica problema pe care momentan nu stiu cum sa o rezolv.

In procesul de formulare a unei clause cu privire la drepturile de proprietate intelectuala ce trebuie introdusa intr-un CIM, am ajuns intr-un blocaj.

O sa va rog sa imi precizati care dintre urmatoarele formulari vi se pare cea mai optimizata si cu mai putine posibile probleme cu caracter litigios.



Toate drepturile de proprietate intelectuala, aici intelegand toate drepturile de proprietate industriala (inventii, marci, know-how, denumiri de origine, modele de fabricatie, modele industriale), toate drepturile de autor, inclusiv cele referitoare la programele pentru calculator asa cum sunt ele definite de Legea 8/1998 republicata si modificata, in toata deplinatatea lor cu toate prerogativele acestora, precum si a drepturile patrimoniale conexe, nascute in timpul derularii contractului de munca realizate de catre Angajat sau cu aportul Angajatului, in legatura cu munca prestata pentru Angajator de catre Angajat sau cu munca prestata pentru terte parti si / sau client(i) la indemnul Angajatorului, ori care apar ca rezultat al utilizarii informatiilor confidentiale, asa cum sunt sau ar fi ele definite de catre Angajator, a secretelor de serviciu, a altor informatii si / sau date ce cad sub incidenta clauzei de confidentialitate a prezentului Contract Individual de Munca, sau al utilizarii echipamentelor si / sau a altor bunuri ale Angajatorului, mai sus precizatelor terte parti, sau clientilor Angajatorului, se nasc direct in patrimoniul Angajatorului. / apartin de drept Angajatorului.




Angajatul este de acord sa se transfere automat, permanent, exclusiv si gratuit Angajatorului sau unui Beneficiar, asa cum va fi el identificat de Angajator, toate drepturile de proprietate intelectula, aici intelegand toate drepturile de proprietate industriala (inventii, marci, know-how, denumiri de origine, modele de fabricatie, modele industriale), toate drepturile de autor, inclusiv cele referitoare la programele pentru calculator asa cum sunt ele definite de Legea 8/1998 republicata si modificata, sau cota sa parte a mai sus precizatelor drepturi, in toata deplinatatea lor cu toate prerogativele acestora, precum si a drepturile patrimoniale conexe, nascute in timpul derularii contractului de munca realizate de catre Angajat sau cu aportul Angajatului, in legatura cu munca prestata pentru Angajator de catre Angajat sau cu munca prestata pentru terte parti si / sau client(i) la indemnul Angajatorului, ori care apar ca rezultat al utilizarii informatiilor confidentiale, asa cum sunt sau ar fi ele definite de catre Angajator, a secretelor de serviciu, a altor informatii si / sau date ce cad sub incidenta clauzei de confidentialitate a prezentului Contract Individual de Munca, sau al utilizarii echipamentelor si / sau a altor bunuri ale Angajatorului, mai sus precizatelor terte parti, sau clientilor Angajatorului.




In functie de variant, mai sunt lucruri de adaugat, dar pe acelea le cladesc singur.

O sa va rog sa imi impartasiti si de ce credeti ca o variant este mai buna decat cealalta.


Problemele pe care le intampin sunt urmatoarele:

- la prima varianta, nu stiu daca pot sa ma prevalez expres de faptul ca nu este stimulata aceasta situatie in lg 8/96 si daca am analiza per a contrario art 44 alin 1, sa spun ceea ce am spus.

- la a doua variant, ma trezesc in fata problematicii cesiunii drepturilor de proprietate intelectuala si tare mult as vrea sa o evit.


Imi cer scuze daca sunt probleme ocazionale cu a mea gramatica, dar auto-correct-ul ma omoara pe acest calculator.

Va doresc o zi splendida si astept o vorba.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:23, 4 Noiembrie 2013
Sunt si eu curios daca va va raspunde vreun alt coleg mai bine informat.
Eu as merge pe varianta 1, dar cata vreme nu aveti "sarcini inventive" in cim / fisa de post, nici una dintre clauze nu este acoperitoare. (adica nu scapati nici de plata, nici de cesiune).
Vedeti ca textul de lege care pune probleme este legea inventiilor, nu cea a drepturilor de autor (art5 din Legea 64/1991).
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
smeagull, utilizator
M-am gandit sa nu ma aplec asupra lg. 64/91 (inca), deoarece este foarte posibil sa treaca pana la sfarsitul anului Ordonanta care reglementeaza drepturile de proprietate intelectuala ale inventiilor din rapoartele de serviciu si respective Ordonanta, daca se va interpreta cum vom dori noi (smiley face), o sa ne faca viata mult mai usoara.

Oricum, sper din suflet sa resolve problema si Ordonanta asta vrea sa faca. Sa ofere mai multa incredere investitorilor (in special cei pe cercetare) in tara noastra prin lamurirea problemelor din jurul inventiilor.

Va multumesc pentru raspuns!
Daca trece legea privind inventiile de serviciu in forma dorita de investitori, atunci va trebui sa mai modificati pe ici - pe colo clauza, in asa fel incat sa fie clar ca acopera inventiile de serviciu.
Si sa o includeti si in contracte vechi, presupun. B-)

Fata de modificarea vehiculata, tot mai buna e varianta 1, pentru ca proprietatea asupra inventiilor de serviciu ar trebui sa apartina angajatorului (si asta este tot ce trebuie sa aveti in contractele cu angajatii)... Ca, mai apoi, cercetarea se face in beneficiul unui tert, deja este ceva ce n-as include in cim.
Succes si ne auzim pe legea noua.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
smeagull, utilizator
Eu as pleca in primul rand de la prevederile legii.
De asemenea, trebuie sa delimitati incidenta Legii nr.8/1996 , de incidenta Legii nr.64/1991.

Legea nr.8/1996, art. 44. - (1) În lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu precizate în contractul individual de muncă, drepturile patrimoniale aparţin autorului operei create. În acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de către terţi, numai cu consimţământul angajatorului şi cu recompensarea acestuia pentru contribuţia la costurile creaţiei. Utilizarea operei de către angajator, în cadrul obiectului de activitate, nu necesită autorizarea angajatului autor.
(2) În cazul în care clauza prevăzută la alin. (1) există, aceasta urmează să cuprindă termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. În absenţa precizării termenului, acesta este de trei ani de la data predării operei.
(3) După expirarea termenelor prevăzute la alin. (2), în lipsa unei clauze contrare, angajatorul este îndreptăţit să îi pretindă autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obţinute din utilizarea operei sale, pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de către angajat, în cadrul atribuţiilor de serviciu.
(4) La expirarea termenului menţionat la alin. (2) drepturile patrimoniale revin autorului.
(5) Autorul unei opere create în cadrul unui contract individual de muncă îşi păstrează dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creaţiei sale.

Legea nr.64/1991, art. 5 :
(1) Daca inventatorul este salariat, in lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la brevetul de inventie apartine:

a) unitatii, pentru inventiile realizate de salariat in exercitarea unui contract de munca ce prevede o misiune inventiva incredintata in mod explicit, care corespunde cu functiile sale; inventatorul beneficiaza de o remuneratie suplimentara stabilita prin contract;
b) salariatului, pentru inventiile realizate de catre acesta fie in exercitarea functiei sale, fie in domeniul activitatii unitatii, prin cunoasterea sau folosirea tehnicii ori mijloacelor specifice ale unitatii sau ale datelor existente in unitate, fie cu ajutorul material al acesteia, in lipsa unei prevederi contractuale contrare.
(2) Daca inventia rezulta dintr-un contract de cercetare, in lipsa unei clauze contrare, dreptul la brevet de inventie apartine unitatii care a comandat cercetarea, inventatorul avand dreptul la o remuneratie suplimentara stabilita prin act aditional la contract.
(3) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2), inventatorul si unitatea au obligatia reciproca sa se informeze in scris asupra crearii si stadiului realizarii inventiei si sa se abtina de la orice divulgare.
(4) Incalcarea obligatiei de a informa atrage raspunderea persoanei vinovate.
(5) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si la alin. (2), daca, in termen de 60 de zile de la data cand salariatul a informat in scris unitatea asupra redactarii descrierii inventiei, cererea de brevet nu a fost depusa la OSIM, in lipsa altei conventii intre parti, dreptul la acordarea brevetului de inventie apartine salariatului, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. b).
(6) In cazul prevazut la alin. (1) lit. b), unitatea are un drept de preferinta la incheierea unui contract privind inventia salariatului sau, ce trebuie exercitat in termen de 3 luni de la oferta salariatului; in lipsa acordului privind pretul contractului, acesta urmeaza sa fie stabilit de instantele judecatoresti.
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu m-am orientat spre 64/91, deoarece este foarte probabil sa treaca ordonanta pana o sa semneze cineva noul CIM. Probabil ar fi trebuit sa mentionez aceasta si imi cer scuze.

Nu mai tin eu bine minte cum era discutia asta pe alin. 5 la curs (trebuie neaparat sa gasesc hartiile), dar stiu ca situatia era foarte ciudata si sunt multe neintelegeri in practica.

La alin. 1 ni se spune ca "Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor.", iar la alin. 5 ni se spune ca autorul are un drept exclusiv de utilizare.

Poate are un drept de utilizare, dar in niciun caz nu poate fi exclusiv pe durata desfasurarii contractului individual de munca (daca analizam asa) sau pe intreaga durata a existentei persoanei juridice (fie ea de drept public/privat) etc.

Iar daca dreptul nu mai este exclusiv, atunci el cu siguranta se poate transmite.

La problematica programelor pentru calculator, acolo este mai simplu.

Alte discuții în legătură

Clauze contractul individual de munca tartalak tartalak dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Proprietatea intelectuala in caz de demisie OWARDO OWARDO As vrea sa stiu mai multe despre acest subiect sau ce lege si in ce conditii este reglementat acest aspect. Nu mi s-a pare corect ca o firma sa se foloseaca de ... (vezi toată discuția)
Clauza confidentialitate contract de munca/drepturi de autor ssab07 ssab07 Sunt cartograf si as vrea sa-mi fac un portofoliu continand tipurile de harti pe care eu le fac in fiecare zi pentru firma pentru care lucrez. As dori sa va ... (vezi toată discuția)