avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

buna, in anul 2004 cer custodia copilului meu munor, il obtin, si pensia alimentara 1/4 din salar, in anul 2005 societatea unde lucreaza tatal primeste ordinul de proprire pe salar in aceeasi zi cand acesta pleaca de la respectiva societate, eu nu stiam nimic si asteptam banni copilului, intre timp el e angajat la o alta firma, de copil nu-l intereseaza, am angajat un avocat pt a vedea ce se poate face, exista deja un ordin de proprire pe salar deci altul nu se poate face, firma care a primit-o trebuia sa-l trimita la unitatea unde a plecat, nu s-a facut, aceasta firma nu mai exista, nu mai sunt documente, poate sa-mi spuna cineva ce e de facut? 8 ani au trecut deja fara sa plateasca, mai sunt 5 si copilul face 18 ani, chiar nu se pot obliga unii sa ajute propriul copil? numai un singur parinte exista? va multumesc anticipat
facetii plangere penala pt abandon de familie
multumesc
In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin doua luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie, incriminata de art . 305 din Codul penal.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.

Retragerea plangerii penale prealabila, respectiv impacarea partilor sunt incidente pana la ramanerea definitiva a hotarii judecoresti fiind totale, definitive si neconditionate.

De vreme ce a fost exprimata manifestarea de vointa in acest sens, nu mai poate exista o noua pozitie procesuala.

Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.

Plata partiala reprezinta una dintre modalitatile predilecte prin care nu este indeplinita in mod corespunzator obligatia legala de intretinere.

Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin suspendarea conditionata a executarii acesteia, legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.

Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.

Succes.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare dupa majorat se mai poate actiona legal ?daca dupa majorat nu mai merge la scoala ! anonim37 anonim37 Nu am avut contact cu fiul meu 7 ani a fost plecat cu fosta sotie in Spania ,nu am platit pensie pt ca m-a privat de a mai avea contact cu el ,actualmente sint ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Buna ziua. Fiica mea se confrunta cu urmatoarea problema: A stat in concubinaj 15 ani. Anul trecut in octombrie a nascut un bebe, dupa multe incercari si ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minori ioanpas ioanpas buna , sunt divorsat de pe data de 10-03-14 si pana in prezent nu am primit nici un ban pt. pensia de intretinere a copiilor . Am facut plangere penala la ... (vezi toată discuția)