avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incheierea unui precontract la vanzarea unui apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incheierea unui precontract la vanzarea unui apartament

Va adresez rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Doresc sa vand un apartament si am optat pentru un cumparator care are bani cash (deci nu prin credit). Actele mele insa (cadastru si intabulare) nu sunt inca gata, vor fi abia peste 3 saptamani. Mi s-a spus ca, in aceasta situatie, ar fi bine sa inchei cu viitorul cumparator un precontract, pentru a exista o certitudine ca respectivul nu se va orienta catre un alt apartament in acest interval de 3 saptamani, dar si pentru el, ca sa aiba siguranta ca eu nu voi opta pentru alt cumparator. Deoarece tot demersul se va face intre doua persoane fizice, fara intermedierea unui agent imobiliar, va rog mult sa ma sfatuiti ce ar trebui sa trec in precontract (care este avansul in acest caz, dat fiind faptul ca pretul va fi de 36.000 euro). Respectivul cumparator mi-a spus ca 200-300 de euro, mi se pare cam putin, dar sincer nu sunt absolut deloc familiarizat cu acest procedeu, al precontractului. Va multumesc mult
Acestea sunt dispozitiile legale in materie:

Art. 1669: Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1)Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2)Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3)Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4)În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.
Art. 1670: Preţul promisiunii
În lipsă de stipulaţie contrară, sumele plătite în temeiul unei promisiuni de vânzare reprezintă un avans din preţul convenit.


Dincolo de textul din lege va sfatuiesc ca inainte de a semna orice contract sa ii cereti notarului sa va comunice forma conventiei. Apoi cu acest text mergeti la un avocat si contra unei sume de bani sa va sugereze ce si cum anume sa modificati contractul. Nimeninu va da informatiile/experienta pe care o are ... pe un site.
Pe de alta parte oricata bunavointa ar avea .. pana nu vezi contractul e greu sa iti dai cu parerea ce e rau si ce e bine.
Pretul consultatiei e mult mai mic decat costurile unui eventual litigiu sau, doamne feri, a unei tepe.
Mergeti la un notar pentru a incheia acest act, pe care ulterior il veti nota in Cartea Funciara.
Nu aveti de ce sa fiti nelinistit in privinta redactarii actului intrucat este o formulare standard cum este si actul de vanzare cumparare . Va va lamuri notarul care il va intocmi.
De ce să-l noteze în cartea funciară? Ce interes are? Doar e vînzător, nu cumpărător.

Avansul mi se pare mic, chiar dacă ar fi să îl primiţi cu titlu de arvună. Apelaţi la serviciile unui avocat.
Va multumesc. Am inţeles că există o formă standard de astfel de contract, in care cele două părţi convin asupra eventualelor despăgubiri în eventualitatea nerespectării înţelegerii, deci probabil că nu este cazul consultării unui avocat, fiind un contract fără implicaţii majore financiare. Multumesc inca odata
O gramada de litigii sunt generate de contracte asa zis ~standard~ eventual luate de pe net.
Imi permit sa va atrag, atentia, cu toata deferenta, ca notarul este un functionar pe care nu il intereseaza ce se intampla cu partile dupa semnarea actelor atat vreme cat, la semnarea documentelor, sunt respectate conditiile de forma si fond.
Interesele partilor .... si modul in care ele sunt aparate la semnarea unui document .. nu intereseaza pe notar ... ci doar pe parte si .. eventual...avocatul daca partea a inteles care e treaba lui.
Scuze pentru aceasta pledoarie .. dar ... poate ca e bine sa stim cateva lucruri dincolo de ... sabloane. :)
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
Alin Paidiu, Avocat

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa banca transilvania snowmax snowmax Buna ziua.Sotul meu a solicitat un credit prima casa,Eu si fratele meu îl giram!Azi,trebuie sa mergem la notar pentru a încheia antecontractul,ce anume ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare v.s precontract simona.elisa simona.elisa Buna ziua, m-ar interesa si pe mine care este diferenta daca exista unu intre o promisiune de vanzare cumparare si un precontract. Vreau sa achizitionez un ... (vezi toată discuția)