Compensarea datoriilor pentru care au fost emise facturi cu valoare mai mica de 10.000 lei dar totalul facturilor este de 20.000 lei ,cu creante pentru care au fost emise facturi cu valoare mai mica de 10.000 lei dar totalul lor este de 20.000lei ,se poate face direct intre persoanele juridice romane utilizand formularul ORDIN DE COMPENSARE sau numai prin serviciul de compensare din cadrul Institutului de Informatica si Management?
In cazul in care se poate face direct intre persoanele juridice romane se emite ORDIN DE COMPENSARE pentru fiecare factura si vom avea 5 ORDINE DE COMPENSARE sau se face un singur ORDIN DE COMPENSARE in care sunt mentionate toate facturile chiar daca totalul lor depaseste 10.000 lei?
Multumesc anticipat
pe vremea cand a fost emis actul normativ in legatura cu compensarile respective exista un blocaj financiar care includea in special societaile cu capital de stat si/sau majoritar de stat! pentru deblocarea acelui blocaj financiar s-a infiintat autoritatea respectiva. consider ca exista inertial si fara logica!! dar...pentru ca legea produce efecte, trebuie, din pacate, respectata!
PS:(nu recomand sa faceti asta acasa) as folosi mai multe compensari fara sa ma raportez la legea respectiva, fara sa folosesc formulare speciale, ci doar acordul partilor sau (!) as compensa integral totul sperand ca timp de sase luni ( perioada de prescriptie a contraventiei) nu va constata contraventia un organ abilitat!
In cazul restantelor care depasesc 10.000 de lei si sunt mai vechi de 30 de zile, compensarea se va realiza, conform HG685/1999, prin Institul de management ....
Daca facturile in cauza, sunt scadente toate la aceiasi data si nu sunt restante( o conditie foarte importanta), puteti emite un singur ordin de compensare cu toate facturile, indiferent daca suma depaseste 10000lei.Trebuie sa facem distinctie intre facturile restante, care pot intra in procedura stabilita de HG685/2011 si facturile in interiorul perioadei de scadenta.