avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sunt amenintat de o persoana. Ce este de facut, in mod ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sunt amenintat de o persoana. Ce este de facut, in mod legal?

Buna ziua tuturor,problema mea sta in felul urmator.De 2 luni de zile mi-am facut o noua prietena,totul este ok intre noi,doar ca fostul ei prieten ,ne ameninta,in special pe mine,prin mesaje sms ,prin apeluri.Ce este de facut in cazul asta,avand in vedere ca eu am inregistrat vreo 2-3 conversatii si smsurile ,mesaje pe facebook?
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 09:55, 9 Noiembrie 2013
Formulati plangere penala daca aveti probe in sustinerea afirmatiilor dvs. Incercati sa gasiti un martor care sa confirme amenintarile.
Daca in urma amenintarilor primite, considerati ca persoana respectiva este capabila sa treaca si la fapte, puteti depune la parchet/politie, o plangere penala pentru infractiunea de amenintare.

Art. 193 - Ameninţarea
Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Scrieti hartia catre politie cam asa cum ar trebui sa arate. Atasati inregistrarile si SMS-urile si apoi articolul de lege de care se pomeneste mai sus - Art 193. Toate aste le trimiteti la respectivul (fost prieten) cu instintarea ca daca nu se potoleste se va alege in cel mai fericit caz cu o amenda. De obicei (daca e normal la cap) va pricepe si se va linisti. Daca nu se linisteste actionati cum ati fost sfatuit mai sus.
gu44779 a scris:

Buna ziua tuturor,problema mea sta in felul urmator.De 2 luni de zile mi-am facut o noua prietena,totul este ok intre noi,doar ca fostul ei prieten ,ne ameninta,in special pe mine,prin mesaje sms ,prin apeluri.Ce este de facut in cazul asta,avand in vedere ca eu am inregistrat vreo 2-3 conversatii si smsurile ,mesaje pe facebook?

Ati primit mai multe sfaturi, dar sunt prea complicate. Iata cum trebuie sa rationati:
1. Sunteti "cetatean european si aveti drepturi".:) Nu e o gluma. Unul din drepturi este dreptul la viata.
2. Politia este un organ al puterii de stat, platit din banii dvs., cu obligatia de a va apara. Asadar, mergeti la circa dvs. locala de politie si depuneti o plangere scrisa in care scrieti ce ne-ati spus noua. Politistul o sa incerce prin toate motivele sa va faca sa renuntati; o sarcina mai putin pentru el!
3. Daca nu va "intelegeti" deloc cu agentul de politie, scrieti o plangere si trimiteti-o prin posta, cu confirmare de primire. De acum pisica moarta este in ograda lor.
4. Dupa o perioada rezonabila, de 30 de zile sa zicem, daca nu aveti niciun ecou de la ei, faceti un memoriu direct catre Stroe - nu va incurcati cu "sefutii", "sefuletii", etc. -. Ministrul va pune pe memoriu o rezolutie care va veni in jos, cu amplificare de suturi, pana la seful sectiei de politie - sefilor nu le place deloc cand iau suturi dupa urma subalternilor -. De la o problema de a mea, cu neanularea unei amenzi de circulatie, agentul respectiv a fost trimis in judecata pentru infractiunea de abuz/neglijenta in serviciu.
5. Pastrati pe mobil SMS-urile in cauza.

Nu aveti "vana" de a face toate astea? Angajati-va un avocat, si el va va face totul.

Ce veti obtine cu plangerea? Politia il va contacta pe individ, ii va pune in vedere sa se linisteasca iar dvs., din acel moment, sunteti cu el "in dusmanie", cu toate consecintele pentru el.

Nu neglijati problema, nimenea nu stie ce este in mintea unui psihopat. Fiindca a nu respecta dreptul unei fete de a nu-ti mai vedea mutra, inseamna deja deranjament serios la "cutiuta".
Daca amenintarile lui va provoaca o temere puteti adresa o plangere penala la politie.
Termenul de depunere a plangerii este de 2 luni de la data amenintarii.

Politia ar putea rezolva problema care va deranjeaza.

Alte discuții în legătură

Amenintari prin mesaje! nic1 nic1 cumnatul meu ma amentinta prin intermediul sms-urilor.... cum pot proceda legal pentru incetarea acestor amenintari? amenintarile sunt cu ... (vezi toată discuția)
Amenintari prin sms nicoleta1975 nicoleta1975 Primesc amenintari (chiar si cu moartea) prin telefonate si prin mesaje pe telefonul mobil.Stiu foarte bine cine este autorul intrucat il cunosc si nici nu isi ... (vezi toată discuția)
Amenintari si hartuire geogys geogys buna ziua. va scriu pentru a cere un sfat in legatura cu situatia in care ma aflu. in septembrie am hotarat sa pun capat relatiei cu prietenul de la vremea ... (vezi toată discuția)