avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Anul de detentie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Anul de detentie

Am si eu o intrebare stiti cumva daca exista vreo legea penala care sa echivaleze anul de detenti de la 8 luni la 6luni? si daca da care este aceea? Si daca judecarea in libertate dupa noul cod penal va fii luata ca arest preventiv?
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
Roxana Neagu, administrator
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 12:27, 5 Noiembrie 2013
Nu exista echivalarea anului de detentie cu 8 luni, ci doar instittutia liberarii conditionate:

Liberarea conditionata

Art. 59. - Dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin trei patrimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei.
In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. 1 se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz insa, liberarea conditionata nu poate fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin doua treimi cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
Cand condamnatul executa mai multe pedepse cu inchisoare care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa aratate in alin. 1 se socotesc in raport cu totalul pedepselor. In aplicarea dispozitiilor alineatelor precedente se are in vedere durata pedepsei pe care o executa condamnatul.


Liberarea conditionata in cazul infractiunilor savarsite din culpa

Art. 591. - Cel condamnat pentru savarsirea uneia sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplineste si celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.
Dispozitiile art. 59 alin. 2 se aplica in mod corespunzator, liberarea conditionata neputand fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin jumatate cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
In cazul in care pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul intre infractiuni savarsite din culpa si infractiuni intentionate, se aplica dispozitiile art. 59.
Dispozitiile art. 59 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Sustragerea de la executarea pedepsei cristipavel99 cristipavel99 buna ziua, am o intrebare si va rog sa imi dati un raspuns.daca o persoana se sustrage de la executarea pedepsei,si dupa un an se duce sa se predea,mai ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata aclaudiu aclaudiu Buna , As avea si eu o intrebare .Sotul meu a primit o pedeapsa de 3 ani cu executare .A executat 2 luni din pedeapsa .Cand se poate cere eliberarea ... (vezi toată discuția)