Raspunderea este cea prevazuta de Codul Civil.
A se vedea inspecial:
Art. 209 alin.3:
Raporturile dintre persoana juridică şi cei care alcătuiesc organele sale de administrare sunt supuse, prin analogie, regulilor mandatului, dacă nu s-a prevăzut altfel prin lege, actul de constituire sau statut.
Art.213: Obligaţiile membrilor organelor de administrare
Membrii organelor de administrare ale unei persoane juridice trebuie să acţioneze în interesul acesteia, cu prudenţa şi diligenţa cerute unui bun proprietar.
Art. 219: Răspunderea pentru fapte juridice
(1)Faptele licite sau ilicite săvârşite de organele persoanei juridice obligă însăşi persoana juridică, însă numai dacă ele au legătură cu atribuţiile sau cu scopul funcţiilor încredinţate.
(2)Faptele ilicite atrag şi răspunderea personală şi solidară a celor care le-au săvârşit, atât faţă de persoana juridică, cât şi faţă de terţi.
Ultimul paragraf citat este esential: Daca ce au facut membrii Consiliului DIrector era ilicit, ei raspund civil personal si solidar atat fata de asociatie cat si fata de terti (persoane fizice si juridice din afara asociatiei) nelimitat, cu toate bunurile lor prezente si viitoare... De asemenea, asociatia ii poate acuza de decizii defectuoase si cum legea din pacate prevede ca trebuie sa actioneze cu diligenta unui bun proprietar, nu cu cea cu care se ingrijesc de propriile lor afaceri, este o rasundere f. greu pentru oameni care de regula activeaza neremunerat in aceasta postura. Spre deosebire de asociatiile de proprietari, unde legea speciala a prevazut o raspundere mult atentuata.
Pot in plus sa raspunda si penal, eventual alaturi de asociatie, daca vreo fapta ilicita a lor intruneste conditiile unei infractiuni...
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. As vrea sa va mai intreb o chestiune:
- este legal ca o persoana care face parte din Consiliul Director al unei asociatiei in calitate de secretar general, sa semneze alaturi de presedinte si vicepresedinte si ei membrii Consiliului Director, o decizie de angajare a sa in cadrul asociatiei ( in functia de secretara)? Aceeasi speta o avem si cu presedintele, poate acesta din calitatea sa de membru al Consiliului director sa semneze o decizie de angajare a sa ca si conducator al asociatiei?
Multumesc foarte mult pentru raspuns
Alexandra
Consider ca legal este poate nu moral. Daca administratorul unei societati comerciale (chiar si asociatul uni) se poate angaja pe sine insusi, atunci cred ca merge si la o asociatie. Legea soc comerciale interzice expres acest lucru in cazul corporatiilor (societati pe actiune).
Totusi si in doctrina sunt diverse opinii si interpretari.
Fiind membru in Consiliul Director si fiind pe ordinea de zi incheierea unui contract cu acel membru al Consiliului Director, conform legii acea persoana nu are voie sa participe la luarea respectivei decizii, si deci logic nici nu e cazul sa semneze acea decizie, ci din partea Consiliului Director o vor semna altul sau altii din CD.... La fel si cu contractul....
Nu e ilegal ca un membru CD sa fie si salariat al asociatiei, trebuie insa multa atentie pentru a nu exista conflicte de interese si acuze de favoritism din partea altor persoane, de exemplu simpli membri ai asociatiei... Daca se doreste ca presedintele sa fie remunerat pentru activitatea care o face ca presedinte, ar trebui un contract de mandat si remunerat ca indemnizatie, nu contract de munca si platit ca salariat.... Daca e pentru o alta functie decat cea de presedinte, e in regula sa fie angajat cu contract de munca, cu masurile necesare de evitare a conflictelor de interese, adica el nu va participa la luarea deciziei in CD privind angajarea sa, se va desemna in CD alta persoana sa il supervizeze, CD va lua toate deciziile cu privire la persoana sa ex. salariu, concediu, recompense si sanctiuni etc. insa totusi sunt complicatii si e bine pe cat posibil ca presedintele, daca e conducatorul executiv si reprezenantul legal al asociatiei, sa nu fie salariat al acesteia sau macar nu permanent, ci doar temporar pe vreun proiect.... Cel mai sigur este ca eventuala angajare a membrilor CD sa se intemeieze pe o decizie in acest sens a Adunarii Generale, care sa traseze si anumite limite si conditii astfel incat sa nu fie suspiciuni de conflicte de interese...